SOLGT: Det var stor interesse for æresdolken til politiminister Jonas Lie. Den ble solgt mandag kveld. Foto: Blomqvist Kunsthandel
SOLGT: Det var stor interesse for æresdolken til politiminister Jonas Lie. Den ble solgt mandag kveld. Foto: Blomqvist KunsthandelVis mer

Æresdolken til Jonas Lie solgt for 140 000

Æresdolken som tilhørte politiminister Jonas Lie i regjeringen Quisling II, er solgt på auksjon for 140 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kunsthistoriker og ekspert Trond Schøning hos Blomqvist Kunsthandel sier at æresdolken fra politiminister Jonas Lie gikk på auksjon mandag kveld for hele 140 000 kroner. Prisantydningen var på forhånd satt til 60 000 kroner. SS-hjelmen til Lie gikk for 56 000 kroner. Den hadde en prisantydning på 30 000 til 50 000 kroner.

Jonas Lie fikk æresdolken i gave fra Josef Terbovens politigeneral Wilhelm Rediess.

Jonas Lie den yngre var norsk forfatter, politimann, NS-medlem og minister i regjeringen Quisling II. Rikskommissær Josef Terboven utnevnte Jonas Lie til kommissarisk statsråd for politidepartementet i Norge i 1940.

Sammen med Sverre Riisnæs var han pådriver til å etablere Germanske SS Norge som en del av Waffen-SS. Riisnæs var justisminister i Vidkun Quislings regjering.

- Voldsom interesse
- Vi har registrert en voldsom interesse for disse effektene. Den største interessen er nok i samlermiljøer i Norge, England og USA. Allierte soldater var veldig opptatt av å sikre seg dolker fra nazistene som troféer. Det var mange amerikanere som sendte oss spørsmål på epost nå, men de fikk ikke tilslaget, sier Schøning.

Etter andre verdenskrig ønsket de amerikanske soldatene å ha med seg slike troféer hjem.

- Vi fikk norske kjøpere til æresdolken og hjelmen. De var ukjente navn for oss, men de er nok norske samlere. Selgerne sier de er meget godt fornøyd med prisene vi fikk. I tillegg sier de at de håper disse sakene nå kommer i hendene til folk som er betydelig mer interessert i slike effekter enn dem. For noen som ikke er samlere kan oppleve det som en belastning å ha slike verdifulle ting liggende, sier Trond Schøning.

Selgerne er familien etter en Milorg-offiser om fikk dolken og hjelmen i gave i forbindelse med løslatelsen av fru Jonas Lie fra arresten.

Gave fra fru Lie
Fru Lie skal ha lovet å gi en juvelbesatt Mauserpistol i gave til mannen som takk for at han fikk henne løslatt fra Viktoria terrasse i mai 1945.

Faren til selgeren var med på å lede arrestasjonene av blant andre politiminister Jonas Lie og Sverre Riisnæs på Skallum gård i Bærum. Lie ble funnet død, mens Riisnæs overga seg og overlevde.

Huset hvor SS-effektene var gjemt viste seg å være endevendt, og den omtalte pistolen var borte.

En bokhylle var urørt, men faren til dagens selger dro denne ut fra veggen og dyttet inn alle bøkene. Slik kom dolken for dagen. Fru Lie lot da denne mannen få æresdolken.

- Liker det ikke
Amanuensis Frode Færøy ved Norges Hjemmefrontmuseum i Oslo sier at det er en kjent sak at effekter og etterlatenheter etter kjente nazister fra andre verdenskrig har en stor verdi i samlermiljøer.

- Det er ikke noe nytt at slike ting selges av kunsthandlere. Vi som jobber ved muséet mener at slike ting har en kulturhistorisk verdi som publikum og offentligheten bør få tilgang til. Vi liker ikke at de forsvinner ut på denne måten, men vi kan dessverre ikke gjøre noe med det. Vi har ikke noe lovverk å vise til som kan hindre privatpersoner å selge slike ting videre i et marked, sier Frode Færøy.

- Vårt ønske er at effekter fra kjente personer som var på den gale siden under krigen kan havne på offentlige kulturhistoriske muséer, sier han.

Han ser ikke en stor fare i at disse effektene kan havne i hender som hører hjemme i ekstreme nazistiske miljøer.

- Vi kan selvsagt ikke utelukke at de kan havne der, men det blir likevel et sekundært problem i forhold til hvilken fare slike miljøer kan representere.

- Uansett, vi ønsker å appellere til privatpersoner som har fått naziuniformeffekter og annet om å gi dem til muséene, sier amanuensis Frode Færøy ved Norges Hjemmefrontmuseum.

- Ville realisere
Kunsthistoriker Trond Schøning sier at han forstår at dette er følsomt.

- Dolken stammer fra den mest dramatiske perioden i norsk historie etter 1814, eller kanskje noen gang. Vi har behandlet dette med respekt. Dolken og hjelmen har likevel såpass stor verdi at vi må forstå at familien har ønsket å realisere verdiene og ikke bare gi dem bort i gave til et museum.

Han sier at selgerne ønsker å være anonyme. De skal ha gitt andre gjenstander til blant annet Hjemmefrontmuséet tidligere.

POLITIMINISTEREN: Politiminister Jonas Lie sitter til høyre på dette bildet. Han var NS-medlem og minister i regjeringen Quisling II.
POLITIMINISTEREN: Politiminister Jonas Lie sitter til høyre på dette bildet. Han var NS-medlem og minister i regjeringen Quisling II. Vis mer