Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Æresdrap: Høyesterett stadfester dom for trippeldrap i Pakistan

Første gang norske statsborgere er dømt for drap på utenlandske statsborgere i utlandet.

BANEBRYTENDE DOM: Statsadvokat Guro Hansson Bull betegner dommen som banebrytende. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix.
BANEBRYTENDE DOM: Statsadvokat Guro Hansson Bull betegner dommen som banebrytende. Foto: Vidar Ruud, NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett har avvist anken i den såkalte trippeldrapssaken i Pakistan. Dommen på 21 og 17 års fengsel blir dermed stående.

Aktor, statsadvokat Guro Hansson Bull kaller dommen for banebrytende.

- Det er første gang nordmenn er domfelt for å ha begått drap i utlandet på utenlandske borgere, sier hun til NRK.

Saken dreier seg om et ektepar som ble dømt til 21 års fengsel for å ha beordret drap på svigersønnen, hans bror og hans far i Pakistan. Da dommen falt, sa statsadvokaten at den var et viktig signal om æresdrap.

- Dette er en svært viktig dom. Den gir et veldig sterkt signal om at man kan ikke befinne seg i Norge og så bestille drap i utlandet og tro at man skal komme unna med det. Det går ikke, sa statsadvokat Hansson Bull til NTB da dommen falt i Borgarting lagmannsrett i desember i fjor.

Bestillingsdrap

Trippeldrapet skjedde i Pakistan i mai 2013. Ekteparets svigersønn, hans bror og far ble alle drept med flere skudd.

Påtalemyndigheten mener det norsk-pakistanske ekteparet bestilte drapene etter at datteren i hemmelighet hadde giftet seg uten deres samtykke. Familien skal ha bestilt drapene for å gjenopprette familiens ære.

Ekteparet ble dømt til 21 års fengsel i Oslo tingrett i 2015, mens mannens bror ble dømt til 17 års fengsel. Borgarting lagmannsrett opprettholdt straffene som nå altså blir stående etter at Høyesterett avviste anken.

Ikke formildende

Lagmannsretten understreket at det dreier seg om tre overlagte drap, og at det ikke foreligger provokasjon eller andre forhold på ofrenes side som kan virke formildende.

I norsk rett har ære ingen betydning.

(NTB).

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media