Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ærlig talt

Overlege Einar Berle vil kaste far ut av fødestua fordi han bare er i veien. På fødestua snubler nemlig far omkring inntil han faller sanseløs om og må til sengs ved siden av sin fødende kvinne, skal vi tro Berle i Dagbladet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Og nå ler hele landet av doktoren som er så teit og gammeldags, atte.

Bare le, dere. Jeg skjønner at det doktor Berle forsøker, er å gjenreise ro og orden på landets fødeavdelinger. I gamle dager lå nemlig fødende kvinner i stram giv akt på klinikkene mens biske jordmødre med stivet husstellærerforklæ og kappe på hodet paraderte langs sengene og kakket på kvinnemagene med hørerøret sitt. Far var selvfølgelig på kontoret.

Hva arbeiderklassens fedre gjorde kan vi bare tenke oss, men jeg ser ikke bort fra at de mest nevenyttige brukte tida til å spikke ferdig den vesle barnesenga, eller reparere tørkestativet i gården til mor kom hjem.

Dette var før babysvømmingen ble funnet opp. Den gang druknet de fleste spedbarn hvis vi kastet dem på sjøen. Kvinner fødte heller ikke stående, i lunkent vann, som nå, mens jordmor spiller klassisk gitar og far besvimer i saccosekken i stedet for å lese høyt fra Kahlil Gibran i det myke skinnet fra sykehusets stearinlys, har jeg hørt, nå som det snart ikke er plass lenger til overlegene i det moderne fødselsfellesskapet.

I motsetning til da kvinnene fødte på rygg og til sengs og til lyden av jordmors knappe kommandorop. Den gang overlegen faktisk var en viktig person når han endelig kom anstigende for å spørre hvordan fødselen gikk, lille frue.

Men det var altså før overlegene ble kastet på gangen av far som overtok plassen mellom mors knær med videokamera og pesepust, inntil han altså stuper og trenger legehjelp, ifølge doktor Berle som alle ler av fordi han vil ha far på kafé i stedet.

Det skulle vært mor som fikk det valget.

Vil ha far på fødestua