Ærligst i landet

Navn: Odd Einar Dørum Alder: 56 Yrke: Justisminister

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Før var det jeg som løp etter journalistene. Nå løper journalistene etter meg, sier Odd Einar Dørum noe forundret i boka om seg selv, som anbefales på det varmeste for alle som vil skjønne hva som har forvandlet norsk politikks mest rundjulte og latterliggjorte person til en av Bondevik-regjeringens funklende stjerner. Nå er han igjen midt i nyhetsbildet fordi han har bedt Riksadvokaten granske dødsfallet til sivilingeniør Jan Wiborg i 1994. Wiborg, som ble funnet død utenfor sitt hotell i København, hevdet at værmålingene som ble gjort på Hurum, var manipulert.

Selvfølgelig er det høyst useriøst av oss å arrangere noe NM i ærlighet, spesielt når Dørum er medlem av et kollegium ledet av en presteviet teolog. Men er det noe som har preget mannen i alle brott og stormkast, i medgang og motgang, så er det nettopp sannhetskriteriet. Samt en brennende tro på at det partiet han har representert siden gymnasiastdagene i Trondheim er liv laga.

Han ble samferdselsminister uten sertifikat. Han kan heller ikke sykle eller svømme. Han lider av kronisk flyskrekk. Og han overtok et departement som sto til livet i vann fra Romeriksporten. Dørum gjorde det politiske mesterstykke å få Gardermobanen ferdigstilt. Han imponerte alle med sin politiske kløkt, kunnskap, en usedvanlig handlekraft og disiplin.

- Det er vanskelig å se noen sentrumspolitikere som egner seg bedre enn Dørum til å bestyre det største og mest arbeidskrevende departementet og til å forsvare regjeringens politikk i tøffe debatter med Carl I. Hagen, skrev Aftenposten på kommentarplass da han i mars i år overtok Justisdepartementet. Også i dette departementet imponerer Dørum de toppskolerte juristene, selv om de har måttet venne seg til at dørumdøgnet har langt flere enn 24 timer.

Som ung student i Trondheim oppholdt han seg mest i Studentersamfunnets hus og redaksjonslokalene til Under Dusken, og fant ut at han måtte ta en mer strukturert utdannelse. Det ble Sosialskolen. Som mangeårig medarbeider i Kirkens Bymisjon i Oslo har han en kunnskap om livet på samfunnets skyggeside ingen andre politikere har. I boka om seg selv - ført i pennen av kona Randi - legger han heller ikke skjul på at han har vært psykiatrisk pasient.

Han ble vippet av pinnen av Lars Sponheim som Venstre-formann i 1995, og legger i boka ikke skjul på at det skjedde på en ufin måte. Men i dag kan han glede seg over at han er partiets mest populære medlem.