Aetat-ansatte Økokrim-tiltalt

To menn er tiltalt for å ha svindlet til seg millionbeløp som ansatte i daværende Aetat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En 59-åring fra Skien og en 48-åring var begge ansatte i Ateat på det aktuelle tidspunktet. Aetat bestemte seg for å rekruttere finsk helsepersonell til Norge, men de måtte på språkkurs først.

De tiltalte fikk ansvaret for dette språkopplegget. Det ble inngått en avtale med en finne i Helsinki om språkopplæring av finske sykepleiere for Aetat. Dette skjedde i slutten av 1999. Opplæringen skulle skje i regi av et firma som den omtalte finnen eide.

Ifølge tiltalen var imidlertid forutsetningen for at avtalen ble inngått, at de to tiltalte nordmennene skulle få en del av overskuddet av opplæringen.

Ny avtale

Førstestatsadvokat Arnt Angell skriver i tiltalebeslutningen at overskuddet skulle fordeles med femti prosent til nordmennene, førti prosent til den finske eieren og endelig ti prosent til den finske lederen av instituttet.

På denne bakgrunn skal de to nordmennene ved flere anledninger i perioden desember 1999 til november 2000 ha mottatt finske mark tilsvarende over en million norske kroner. I tillegg ble det overført til 48-åringens konto 31. mai 2000 finske mark tilsvarende 100 000 norske kroner.

I oktober 2000 opprettet den finske institutteieren Kieli Instituutti Scandinavia OY i Helsinki.

Ifølge tiltalen krevde nordmennene i den forbindelse at avtalen, som tidligere var inngått om at de skulle få femti prosent av overskuddet av den nevne språkopplæringen, skulle fortsette for at det nye instituttet skulle få språkopplæringen av finske sykepleiere og/eller skulle få framtidige kontrakter med Aetat.

AETAT: Etaten har nå skiftet navn til Nav.
AETAT: Etaten har nå skiftet navn til Nav. Vis mer

På denne bakgrunn skal 48-åringen fått finske mark tilsvarende 400 000 kroner. Endelig ble finske mark tilsvarende 950 000 kroner fra november 2000 til mars 2001 utbetalt til et norsk firma i Oslo. Pengene skal imidlertid vært kontrollert av en eller begge nordmennene.

Gammel lov

Nordmennene er tiltalt etter paragraf 113 i straffeloven, med en strafferamme på fem års fengsel. Paragrafen er seinere opphevet, men var gjeldende lov på det tidspunkt forholdene skjedde.

Etter det Dagbladet får opplyst, foreligger det ikke erkjennelse av straffskyld etter tiltalen.

Aetat-ansatte Økokrim-tiltalt