<strong>LITEN TRO:</strong> Uroen øker i Kabul, og ryktene om at Taliban på ny fester grepet florerer. Bildet er fra lørdag, etter at en bilbombe ble utløst av en selvmordsbomber utenfor den tyske ambassaden i Kabul. Foto: REUTERS/Omar Sobhani/SCANPIX
LITEN TRO: Uroen øker i Kabul, og ryktene om at Taliban på ny fester grepet florerer. Bildet er fra lørdag, etter at en bilbombe ble utløst av en selvmordsbomber utenfor den tyske ambassaden i Kabul. Foto: REUTERS/Omar Sobhani/SCANPIX Vis mer

Afghanere tror ikke på forandring med Obama

Barack Obama håper at flere soldater skal bedre situasjonen i Afghanistan.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Barack Obama håper at flere soldater skal bedre situasjonen i Afghanistan. Mannen i gata i Kabul tror imidlertid ikke på de store forandringene med den nye presidenten.

Den påtroppende presidenten har allerede lovet å sende 30.000 nye soldater, samtidig som han har lovet å øke presset på Pakistan for å myndighetene i Islamabad til å ta opp kampen mot Taliban i grenseområdene.

Den jevne afghaner er imidlertid ikke overbevist om at flere soldater vil gjøre noen forskjell.

- Det er ikke flere soldater vi trenger. Vi trenger utvikling, bedre økonomi og arbeidsplasser, sier Hamidullah Tarzi, som var finansminister i kommunistregjeringen fra 1989 til 1992.

- Ingen forandring

Universitetsstudenten Ziauddin tror ikke på bedre tider med Barack Obama i det hvite hus.

- De store landenes politikk forandrer seg vanligvis ikke. Her i Afghanistan tror jeg ikke på noen forandring, bortsett fra at Obama kanskje vil kjøre en hardere linje overfor Taliban, sier studenten.

Forretningsmannen Ataullah er skeptisk til det vestlige nærværet i landet, og mener det ligger religiøse motiver bak.

- Det vil ikke komme noen forandring fordi de vantro statene alltid fører den samme politikken overfor muslimske land. Målet er å sverte islam for på den måten å utbre kristendommen og jødedommen, sier Ataullah.

- Må bedre hverdagen

FNs øverste representant i Afghanistan, nordmannen Kai Eide, håper at en ny amerikansk administrasjon kan snu trenden i landet.

- Forhåpentlig får vi en energiinnsprøytning. Hovedmålet må likevel være å gjennomføre det vi er blitt enige om på en bedre måte, sier Eide.

Analytikeren Waheed Mujda mener det ensidige søkelyset på den militære innsatsen ikke har overbevist afghanerne i nevneverdig grad.

- De har støtt fra seg afghanske landsbyboere med alle de unødvendige husundersøkelsene sine og det høye tallet på sivile drepte, sier Mujda.

- Den nye presidenten må forandre den militære strategien, men også sørge for at afghanere flest får en bedre hverdag, legger han til.

(NTB)

 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer