Afghanere tror ikke på forandring med Obama

Barack Obama håper at flere soldater skal bedre situasjonen i Afghanistan.

LITEN TRO: Uroen øker i Kabul, og ryktene om at Taliban på ny fester grepet florerer. Bildet er fra lørdag, etter at en bilbombe ble utløst av en selvmordsbomber utenfor den tyske ambassaden i Kabul. Foto: REUTERS/Omar Sobhani/SCANPIX
LITEN TRO: Uroen øker i Kabul, og ryktene om at Taliban på ny fester grepet florerer. Bildet er fra lørdag, etter at en bilbombe ble utløst av en selvmordsbomber utenfor den tyske ambassaden i Kabul. Foto: REUTERS/Omar Sobhani/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Barack Obama håper at flere soldater skal bedre situasjonen i Afghanistan. Mannen i gata i Kabul tror imidlertid ikke på de store forandringene med den nye presidenten.

Den påtroppende presidenten har allerede lovet å sende 30.000 nye soldater, samtidig som han har lovet å øke presset på Pakistan for å myndighetene i Islamabad til å ta opp kampen mot Taliban i grenseområdene.

Den jevne afghaner er imidlertid ikke overbevist om at flere soldater vil gjøre noen forskjell.

- Det er ikke flere soldater vi trenger. Vi trenger utvikling, bedre økonomi og arbeidsplasser, sier Hamidullah Tarzi, som var finansminister i kommunistregjeringen fra 1989 til 1992.

- Ingen forandring

Universitetsstudenten Ziauddin tror ikke på bedre tider med Barack Obama i det hvite hus.

- De store landenes politikk forandrer seg vanligvis ikke. Her i Afghanistan tror jeg ikke på noen forandring, bortsett fra at Obama kanskje vil kjøre en hardere linje overfor Taliban, sier studenten.

Forretningsmannen Ataullah er skeptisk til det vestlige nærværet i landet, og mener det ligger religiøse motiver bak.

- Det vil ikke komme noen forandring fordi de vantro statene alltid fører den samme politikken overfor muslimske land. Målet er å sverte islam for på den måten å utbre kristendommen og jødedommen, sier Ataullah.

- Må bedre hverdagen

FNs øverste representant i Afghanistan, nordmannen Kai Eide, håper at en ny amerikansk administrasjon kan snu trenden i landet.

- Forhåpentlig får vi en energiinnsprøytning. Hovedmålet må likevel være å gjennomføre det vi er blitt enige om på en bedre måte, sier Eide.

Analytikeren Waheed Mujda mener det ensidige søkelyset på den militære innsatsen ikke har overbevist afghanerne i nevneverdig grad.

- De har støtt fra seg afghanske landsbyboere med alle de unødvendige husundersøkelsene sine og det høye tallet på sivile drepte, sier Mujda.

- Den nye presidenten må forandre den militære strategien, men også sørge for at afghanere flest får en bedre hverdag, legger han til.

(NTB)