Afghanerne fjernet fra Stortinget

Fraktet til politihuset i buss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Politiet gikk i natt til aksjon mot de 45 afghanerne som har demonstrert utenfor Stortinget siden lørdag.

Politiet tok ingen sjanser: Et femtitalls politifolk deltok i aksjonen, men alt gikk rolig for seg. I løpet av 45 minutter var samtlige tatt med inn på en ventende buss.

Afghanerne hadde fått tillatelse til å være utenfor stortingsbygningen fram til klokken 22 i går kveld.

- Fristen for den lovlige demonstrasjonen gikk ut klokken 22, derfor gjør vi det som er nødvendig for å opprette en normalsituasjon her, sier operativ uteleder Thor Langeli til Dagbladet.no.

- Løser ikke problemet
- Vi flytter oss ikke, sa talsmann for afghanerne, Zahir Athari, til Dagbladet.no klokken 23.

Halvannen time senere gikk han likevel fredelig inn i den ventende bussen.

- Det løser ikke problemet å fjerne oss herfra. Det er fortsatt ikke trygt for oss i Afghanistan. Men det er greit. Vi ønsker ikke å gjøre noe ulovlig. Vi kjemper egentlig ikke. Vi bare gjør det vi kan for å få norske myndigheter til å se oss, sa han før han ble fraktet av gårde.

21 fraktet til Trandum

FRAKTES VEKK:  Afghanerne fraktes bort fra Stortingsplassen i buss. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
FRAKTES VEKK: Afghanerne fraktes bort fra Stortingsplassen i buss. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

Politiet tok afghanerne med til politihuset på Grønland. Herfra skal 21 personer ha blitt fraktet rett til Trandum ventemottak på Gardermoen, et sted asylsøkere som har fått avslag blir holdt før de blir kastet ut av landet.  

- Ved politihuset silte politiet afghanerne i to puljer, rundt halvparten ble sendt direkte til Trandum, de resterende ble tatt inn på politihuset, sier Simon Souyris Strumse, i flyktningutvalget i SOS Rasisme.

- Dette var arrogant og helt unødvendig. Stortingets utlendingskomité kom nettopp tilbake fra Afghanistan, flere av medlemmene har fortalt at det er altfor utrygt der til å sende tilbake flyktninger, mener han.

Politiets utlendingsenhet bekrefter

Politiets utlendingsenhet bekrefter overfor Dagbladet.no at en del av flyktningene er i deres forvaring.

- Noen av dem er i vår forvaring, fordi vi mistenker at de oppholder seg ulovlig i Norge. Jeg kan ikke si hvor de er, eller hvor mange, sier Christian Havstad i Politiets utlendingsenhet.

Arbeids- og inkluderingsdepartementet har gjort det klart at afghanere som har fått endelig nei til oppholdstillatelse, må ut av landet.

I formiddag vil det bli avgjort hva som videre skal skje med afghanerne som er blitt arrestert.

Ifølge NTB har 65 afghanere med endelig avslag på sine asylsøknader forlatt Norge frivillig siden mai i fjor. 160 er blitt returnert av Politiets utlendingsenhet. Ytterligere 800 afghanere har fått endelig avslag, men norske myndigheter kjenner ikke til hvor mange av disse som fremdeles oppholder seg ulovlig i Norge.

UVISS SKJEBNE: De afghanske demonstrantene mener det ikke er trygt å reise tilbake til Afghanistan.
KRYDDE AV POLITI: Et femtitalls politfolk deltok i aksjonen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer