Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

-Afghanerne må ikke sendes til Kabul

SV-topper, Flyktningerådet og FN-organ øker presset mot Bjarne Håkon Hanssen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I dag sultestreiker afghanerne utenfor Os domkirke på 15. døgnet. Både de to SV-toppene Audun Lysbakken og Heikki Holmås, Flyktningehjelpen og FNs høykommisær for flyktninger (UNHCR) øker nå presset mot den ansvarlige statsråden, arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, for at afghanerne ikke automatisk skal sendes til Kabul.

- Sultestreiken har aktualisert at vi må ha et raskt møte med myndighetene for å klargjøre den avtalen vi har. Og det prøver vi å få i stand mandag i samarbeid med FNs høykommisær, som har det samme standpunktet som oss, sier utenlandssjef Håkon Mjaugedal i Flyktningehjelpen til Dagbladet.no.

Flyktningehjelpen har 170 ansatte i Afghanistan og hjelper blant annet flyktninger til å reetablere seg i hjemlandet. Men forutsetningen for avtalen er at det er trygt i områdene der flyktningene kommer fra og har sitt nettverk. I fjor kom det 700.000 afghanere tilbake, i år er det ventet en halv million.

Kabul - en flyktningeby

- Nå er det i hovedsak i nord det er regnet for trygt i tillegg til Kabul. Men vi kan ikke fortsette å etablere hjemkomne afghanere i Kabul hvis de ikke hører til der fra før. Kabul er en by beregnet på en halv million innbyggere, og nå bor det fire millioner der. Dette kan ikke fortsette,. Vi kan ikke bidra til å etablere internflyktninger i Afghanistan, sier Mjaugedal.

Flyktningerådet er ikke involvert i sultestreiken i Oslo sentrum.

- Vårt og flyktningekommisærens poeng er at alle må få en en inviduell behandling med bakgrunn i hvor de hører hjemme i landet, sier Mjaugedal.

Det er samme poeng SVs nestleder Audun Lysbakken og innvandringspolitiske talsmann Heikki Holmås kommer med overfor Aftenposten i dag.

 PÅ 15. DØGNET:  De sultestreikende afghanerne utenfor Oslo domkirke er forberedt på politiaksjoner. Foto: Scanpix.
PÅ 15. DØGNET: De sultestreikende afghanerne utenfor Oslo domkirke er forberedt på politiaksjoner. Foto: Scanpix. Vis mer
DET ER 15 DAGER SIDEN afghanerne startet sultestreiken utenfor Oslo domkirke. Nå vil flere av de sultestreikende også slutte å drikke vann. Les mer i dagens papirutgave av Dagbladet.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling