Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Afghanerne reiser seg mot Taliban

USA fortsetter krigføringen mot Taliban, og flere steder har lokalbefolkningen i Afghanistan gjort opprør mot det forhatte prestestyret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kabalen om Kabul

Amerikanerne håper og tror at det skal la seg gjøre å finne Osama bin Laden etter hvert som Talibans dager ser ut til å være over. Men forsvarsminister Donald Rumsfeld mener det vil ta tid før målet er nådd og bin Ladens Qaida-nettverk er knekt.

- Det er stor mulighet for at bin Laden vil bli forrådt på en eller annen måte, og det gjærer nå i hele det sørlige Afghanistan, sier eksperten Ahmed Rashid fra sitt hjemsted i Lahore i Pakistan.

Allerede før Nordalliansen formelt har tatt over makten i Kabul kommer meldinger om at de enkelte krigsherrene er begynt å dele landområder seg imellom, og innbyrdes kniving ser ut til å være i full gang.

Rivaliseringen mellom de ulike krigsherrene og lokale kommandanter preget Afghanistan forrige gang Nordalliansen hadde makten, og det bidro til at Taliban fikk et visst folkelig grunnlag da prestestyret grep makten i 1996.

Jalalabad helt øst i landet ble inntatt av Nordalliansen onsdag, og lenger nord er flere provinser definitivt overtatt av alliansen etter at lokalbefolkningen har reist seg mot Taliban-regimet.

Men opposisjonen fikk god flystøtte av amerikanske B-52 bombefly før Jalalabad ble erobret. I flere av provinsene rundt byen er det «de eldres råd» som nå har tatt over styret.

Kandahar er nå den eneste større byen hvor Taliban sies å ha en viss kontroll, men også fra dette Taliban-senteret meldes det om folkelig opprør. -Vi har fått mange meldinger om folkeopprør mot Taliban i Kandahar-området, sier Yunis Qanuni, som er Nordalliansens «innenriksminister».

Ifølge stammelederen Hamid Karzai hadde Taliban onsdag ettermiddag ennå kontroll over selve Kandahar, men flyplassen utenfor byen var erobret med hjelp av desertører fra Taliban-styrkene og lokalbefolkningen.

Flyktninger som onsdag kom til Chaman på grensen til Pakistan, opplyste at mellom 4.000 og 5.000 soldater hadde bitt seg fast på flyplassområdet.

Selv om Taliban har hatt en viss støtte blant pashtunerne, den største folkegruppen i Afghanistan, er støtten nå i ferd med å smuldre bort. Mange pashtunere nærer et innbitt hat til araberne og tsjetsjenerne som sies å utgjøre ryggraden i al-Qaida-nettverket til bin Laden.

Mujahedin-ledere i eksil i Pakistan hevder at mange i Sør-Afghanistan er klar til å gå sammen med opposisjonen mot Taliban.

- Vi har mellom 10.000 og 12.000 soldater som står klar til å kjempe mot Taliban. Men vi mangler geværer, raketter og kjøretøyer, sier mujahedin-kommandanten Mohammad Zali, som opprinnelig kommer fra Kandahar.

Rashid mener også at et folkeopprør mot Taliban vil skape store problemer for bin Ladens utenlandske frontkjempere, som ikke kan overleve uten lokal støtte i folket.

- Araberne trenger den lokale støtten. Hvis forsyningene av mat og vann tørker inn, har disse utenlandske våpendragerne for bin Laden ingen mulighet til å overleve, mener eksperten Rashid.

Mens afghanerne utkjemper en bitter indre kamp, er det internasjonale samfunn i gang med å utforme det framtidige politiske kart over landet. FNs generalsekretær Kofi Annan personlige utsending Lakhdar Brahimi er kommet med et forslag til politisk løsning, og både USA og Storbritannia støtter et FN-engasjement i Afghanistan.

Pakistans leder Pervez Musharraf understreker at det er nødvendig å få en FN-styrke med flere muslimske land på plass så raskt som mulig. NATOs eneste muslimske medlem, Tyrkia, er innstilt på å bidra med soldater.

Men Taliban-leder Mohammad Omar har gitt sine tilhengere ordre om å kjempe videre. -Dere har ordre om å omgruppere styrkene, stå mot inntrengerne og kjempe videre, er appellen fra Omar. Han advarer sine tilhengere mot å virre fram og tilbake som hodeløse kyllinger, fordi det bare vil ende med døden.

(NTB)

Hele Norges coronakart