Afghanistan ber Norge hente hjem Farida (9)

To afghanske departement refser Norge for mulige menneskerettighetsbrudd.

JUBILEUMSFORESTILLING:  Farida (her 8 år) karakteriseres som en aktiv og integrert jente av venner på Dokka. Her danser til High School-musikalen på Norde Land kulturskole sin jubileumsforestilling «Jubbis» i 2013. Med på bilde er Mina Jørgensen (t.v) og Leah Emilie Furre Vågå. Foto: Stine Jøranli
JUBILEUMSFORESTILLING: Farida (her 8 år) karakteriseres som en aktiv og integrert jente av venner på Dokka. Her danser til High School-musikalen på Norde Land kulturskole sin jubileumsforestilling «Jubbis» i 2013. Med på bilde er Mina Jørgensen (t.v) og Leah Emilie Furre Vågå. Foto: Stine JøranliVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lørdag 14. januar ble 9-årige Farida revet bort fra livet hun kjente, på Dokka: Skolene, vennene, og alt hun har kjent i nesten halvparten av sitt niårige liv. Sammen med foreldrene ble Farida i midten av februar tvangssendt til et land hun aldri sjøl har vært i: Afghanistan. 

Nå bor den lille familien på hemmelig sted i hovedstaden Kabul. De er redde. Både for sikkerhetssituasjonen i Afghanistan og for familiene til Faridas to foreldre. Foreldrene til Farida er ikke gift, og Farida er født utenfor ekteskap. Slikt aksepteres ikke i Afghanistan, og gjør derfor den lille familien redde for represalier.

Mor lovet til gammel mann Farida har ingen skoleplass i Afghanistan. Hun savner venner og familie, og gråter for det meste. Men til læreren sin på Dokka klarer hun å få fram noen ord mellom hikstene: 

- Jeg er så redd. Jeg vil ikke bo her. Jeg vil bo i Norge, forteller hun til læreren via telefon.

Her er foreldrene til Faridas historie: De ble kjent i Afghanistan, og forelsket seg. Men foreldrene til Noorya (31) hadde andre planer for dattera, som de hadde lovet bort til en annen og langt eldre mann. Noorya nektet.

Født i Iran Sammen med sin utkårede flyktet hun til Iran. Her blir Farida født utenfor ekteskap, og den lille familien levde noen år illegalt i Iran, før de flyktet videre. Underveis kom foreldrene til Farida kom bort fra hverandre. Noorya og Farida ankom Norge i 2011, de fikk innvilget opphold, og etablerte seg på Dokka i Nordre Land. 

JULEAVSLUTNING:  Farida deltar på avslutning for kulturskolens danseelever i jula 2014. På bildet danser også Silja Jøranli (t.h). Foto: Stine Jøranli
JULEAVSLUTNING: Farida deltar på avslutning for kulturskolens danseelever i jula 2014. På bildet danser også Silja Jøranli (t.h). Foto: Stine Jøranli Vis mer

- En dag fikk Noorya en telefon. Mannen hadde klart å finne ut hvor Noorya var i verden, og kom etter. Han søkte om opphold i Norge året etter. UNE mente Noorya hadde løyet om at hun ikke visste hvor barnefaren var da hun søkte opp opphold. Derfor mistet Noorya og Farida oppholdstillatelsen. Kampen for å få bli i Norge startet, forteller Britt Karin Rotmo, nestleder i støttegruppa for Farida og foreldrene.

Frykter for Faridas helse Utlendingsnemda (UNE) tror ikke på Nooryas historie om at hun og mannen mistet hverandre på veien fra Iran til Norge. UNE mener Noorya løy, og den 16. januar i år kom det endelige avslaget til familien på tre. Da hadde familien bodd nesten fire år i Norge. 

UNE har skrevet et sju siders langt avslag. Her skriver de at niårige Farida ikke har bodd i Afghanistan, hun snakker språket dårlig og kan ikke lese eller skrive på afghansk. Videre går det fram at Farida er en av de beste elevene på Dokka barneskole. Hun trivdes på skolen og hadde mange venner og fritidsaktiviteter. 

- UNE bruker det faktum at Farida og familien er integrert i Dokka mot dem. UNE skriver at siden de har klart seg bra på Dokka, kan de også gjøre det i Afghanistan. Men familien er livredde, og Farida gråter og er deprimert, sier Rotmo. 

FARIDA SOM BJØRN:  Sammen med mamma den gang de var lykkelige, i Dokka. Foto: Privat
FARIDA SOM BJØRN: Sammen med mamma den gang de var lykkelige, i Dokka. Foto: Privat Vis mer

I 2014 kommer det i UNE-avslaget fram at Farida også har problemer i hverdagen: Jenta er redd, sover og spiser lite og går hele tida rundt og frykter at familien blir hentet av politiet. Sakkyndige sier at de er svært bekymret for Faridas psykiske helse og utvikling ved en eventuell utsendelse. 

Mitt største ønske Rundt en uke før Farida ble sendt fra Norge, jobbet klassen med en tekst om fantasi, og en gutt som fikk oppfylt sin innerste drøm. Klassen skulle så skrive om sine innerste ønsker på en lapp og leverer dem til læreren.

- Våre barn ønsket seg penger, ipader og andre materielle ting. På Faridas lapp stod det at «jeg ønsker å få lov til å bli i Norge», forteller Rotmo. 

Lever i skjul
Nå har Fardia vært en drøy måned i Afghanistan, og hun er deprimert og lei seg. Når Folk fra Dokka ringer, gråter niåringen mest.
I forrige uke klarte likevel Farida å si litt:

- Jeg skjønner ikke hva folk sier her. Jeg savner skolen min og jeg sitter inne hele dagen. Jeg er så glad i dere og jeg savner dere, sier niåringen. 

UNE viser til at Farida har tilknytning og bånd til Afghanistan gjennom sin kultur, sine foreldre og sin øvrige familie der, selv om jenta aldri har vært i landet. Derfor er ikke de sterke menneskelige hensynene tilstrekkelige til opphold, ifølge UNE. 

BØR TILBAKE TIL NORGE: Det afghanske Flyktning-departementet mener utvisningen Farida og foreldrene strider med avtalen mellom Norge og Afghanistan, og mener at Norge bør tilbakeføre familien til Norge for å unngå menneskerettighetsbrudd. Norges ambassade i Kabul er varslet om ønsket, står det i brevet over.
BØR TILBAKE TIL NORGE: Det afghanske Flyktning-departementet mener utvisningen Farida og foreldrene strider med avtalen mellom Norge og Afghanistan, og mener at Norge bør tilbakeføre familien til Norge for å unngå menneskerettighetsbrudd. Norges ambassade i Kabul er varslet om ønsket, står det i brevet over. Vis mer

- Men foreldrene til Farida kan ikke møte familiene sine. De er ikke gift, og Farida er født utenfor ekteskap, noe som ikke er akseptert i Afghanistan. Hvis de møter familiene sine, frykter de represalier. Nå lever de i skjul i Kabul. Sikkerhetssituasjonen er dårlig, og familien har ikke noe nettverk, sier Rotmo i støttegruppa. 

Sak til Oslo tingrett Støttegruppa har nå klart å samle inn nok penger til at Farida og foreldrenes sak skal behandles i Oslo tingrett. Anders E. Solberg hos Humlen & Rieber-Mohn advokater har sendt inn en stevning til retten. Dermed vil familiens sak bli behandlet i Oslo tingrett en gang i løpet av de neste seks månedene. 

- Jeg har ingen å leke med, og det er farlige mennesker her. Det finnes heller ikke strøm og vi trenger hjelp til å komme hjem til Norge, trygler Farida sjøl. 

Afghanistan: Hent Farida Norge har i år mottatt mange og sterke protester fra afghanske myndigheter. De er imot tvangsreturen av afghanere fra Norge til Afghanistan, spesielt når det gjelder utsendingen av barnefamilier. Afghanstan har truet med å stenge grensa, samt avvise alle returnerte i påvente av en reforhandlet returavtale. 

Dagbladet har fått tak i to brev som to forskjellige afghanske departement har sendt til den norske ambassaden i Kabul. Her står det at afghanske myndigheter ikke kan ta ansvaret for Farida og hennes foreldre. De mener at norske myndigheter bør hente hjem Farida og hennes foreldre av menneskerettighetshensyn. 

- ORDNE RETUR:  Også Afghanistans utenriksdepartement er klare på at Farida (9) og foreldrene bør komme tilbake til Norge, på grunn av den usikre sikkerhetssituasjonen i Afghanistan: Ordne deres retur for å ivareta deres menneskerettigheter, er beskjeden fra Afghanistan til Norge.
- ORDNE RETUR: Også Afghanistans utenriksdepartement er klare på at Farida (9) og foreldrene bør komme tilbake til Norge, på grunn av den usikre sikkerhetssituasjonen i Afghanistan: Ordne deres retur for å ivareta deres menneskerettigheter, er beskjeden fra Afghanistan til Norge. Vis mer

«Den islamske republikken i Afghanistan uttrykker bekymring i forbindelse med tvangsutvisningen (..) på grunn av sikkerhetssituasjonen i Ghazni-provinsen», skriver det afghanske Utenriksepartementet og mener at Norge bør «ordne deres retur». Flyktningdepartementet skriver at familien er blitt «utvist på en nådeløs måte», og at det «bes om tilbakeføring av nevnte familie til Norge». 

- UNE har vurdert at klagerne ikke har et beskyttelsesbehov. Asylforklaringene deres er ikke lagt til grunn. Den generelle sikkerhetssituasjonen på hjemstedet anses som trygg. UNE har vurdert at det ikke foreligger sterke menneskelige hensyn eller tilstrekkelig tilknytning til Norge til at det gis opphold på humanitært grunnlag, sier Georg M. Rønnevig, seksjonssjef i UNE i en e-mail til Dagbladet.

- UNE har foretatt en sikkerhetsvurdering av området foreldrene kommer fra, i Ghazni-provinsen, og mener at situasjonen er bra. Men sikkerhetssituasjonen har forverret seg kraftig det siste året. Farida har aldri vært i Afghanistan, og mine klienter mener at de har fortalt sannheten hele tida. Nå tar vi ut stevning fordi vi mener at UNE har gjort en rekke feil vurderinger, sier Anders E. Solberg, advokatfullmektig hos Humlen & Rieber-Mohn.

FIKK FØRST OPPHOLD:  Da mamma Noorya og Farida kom til Norge i 2011, fikk de opphold på humanitært grunnlag. Men da faren plutselig dukket opp, forsvant oppholdstillatelsen. UNE mener familien løy, mens de sjøl mener de har vært ærlige fra dag én. Foto: Silje Jøranli
FIKK FØRST OPPHOLD: Da mamma Noorya og Farida kom til Norge i 2011, fikk de opphold på humanitært grunnlag. Men da faren plutselig dukket opp, forsvant oppholdstillatelsen. UNE mener familien løy, mens de sjøl mener de har vært ærlige fra dag én. Foto: Silje Jøranli Vis mer
UKJENT LAND:  Farida (9) og foreldrene bor nå på hemmelig sted i Kabul. De er redde, både for sikkerhetssituasjonen og for at familiene deres skal få vite at de er i landet. - Farida gråter hele tiden. Hun har aldri vært i Afghanistan før, og føler seg norsk, sier Britt Karin Rotmo i Støttegruppa i Dokka. Foto: Privat
UKJENT LAND: Farida (9) og foreldrene bor nå på hemmelig sted i Kabul. De er redde, både for sikkerhetssituasjonen og for at familiene deres skal få vite at de er i landet. - Farida gråter hele tiden. Hun har aldri vært i Afghanistan før, og føler seg norsk, sier Britt Karin Rotmo i Støttegruppa i Dokka. Foto: Privat Vis mer