Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Afghanistan blir tryggere dag for dag

Afghansk politi greide ikke å stoppe terrorangrepet mot hotell Serena fordi angriperne hadde på seg politiuniformer, sier kriminalsjefen i Kabul.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KABUL (Dagbladet.no): Gangen er full av menn med og uten politiuniformer. Alle har Kalasjnikov-geværer.

Denne politistasjonen i sentrum av Kabul er et av byens mest utsatte terrormål. Det siste året har flere selvmordsbombere sprengt seg selv i lufta rett utenfor den strengt bevoktede bygningen.

Var advart

Over døra til kriminalsjefen i Kabul, general Ali Shah Paktiawal, står det på et ark at den som sier lite, oppfører seg bra. Paktiawal er svært kjent i den afghanske hovedstaden og omtales ofte som en modig mann.

Hver gang en selvmordsbomber slår til, eller noe annet alvorlig kriminelt skjer, hiver han seg i bilen og kjører til åstedet. Da hotell Serena ble angrepet for to og en halv uke siden, var Paktiawal kjapt på plass.

Det avtalte møtet vårt i går ble ikke noe av: Fem minutter før jeg ankom politistasjonen, hadde Paktiawal rast av gårde til et hus der en mann var blitt forsøkt kidnappet.

Det er det afghanske etterretningspolitiet som leder etterforskningen av angrepet mot hotell Serena, men Paktiawal er godt informert om hva som skjedde før og etter angrepet som kostet minst sju mennesker livet.

- Vi hadde fått informasjon fra etterretningspolitiet om at terrorister ville angripe Serena. Så vi hadde satt mange ekstra politimenn og folk fra etterretningen utenfor hotellet. Men hele verden vet jo hva som skjedde, sier Paktiawal.

image: - Afghanistan blir tryggere dag for dag

- Men når dere hadde informasjon om at noen ville angripe hotellet og ekstra politi var på plass, hvordan klarte angriperne likevel å komme seg inn på hotellet?

- De kom i politiuniformer, samme uniformer som mennene utenfor hadde, så ingen la merke til dem før det ble skutt, sier Paktiawal.

Stadig bedre

Han mener angriperne ikke hadde noe spesielt mål inne på hotellet. Mennene ville ifølge Paktiawal bare drepe mennesker og gjøre folk i byen redde. Han er sikker på at det er Taliban som er ansvarlig for angrepet.

I etterkant av angrepet er det kommet en rekke trusler mot vestlige i Afghanistan. Søndag fortalte Taliban-talsmann Zabihullah Mujahed Dagbladet.no at de framover vil rette angrep mot steder der utlendinger bor

Kriminalsjef Paktiawal mener dette er tomme trusler.

- Jeg tror ikke vestlige er truet. Våre politimenn er flinke og sikkerheten er god. Det kan komme mange trusler, men vi vil beskytte folk. Jeg vil gjerne at du skal skrive at vår president er veldig sterk. President Karzai er valgt av folket. Og han er en ærlig og god mann. Virkelig. Han er veldig sterk.

- Men det sies at sikkerhetssituasjonen blir stadig verre i Afghanistan?

SNAKKET MED DAGBLADET: Kriminalsjefen i Kabul, Ali Shah Paktiawal, er svært stolt av president Hamid Karzai og har flere store bilder av ham på kontoret. Foto: ANDERS SØMME HAMMER
SNAKKET MED DAGBLADET: Kriminalsjefen i Kabul, Ali Shah Paktiawal, er svært stolt av president Hamid Karzai og har flere store bilder av ham på kontoret. Foto: ANDERS SØMME HAMMER Vis mer

- Nei, Afghanistan blir tryggere dag for dag. Sikkerhet, gjenoppbygging og utdanning overalt, sier han.

Torturanklager

Aftenposten kunne lørdag fortelle at utenriksminister Jonas Gahr Støre har bedt den afghanske presidenten Hamid Karzai sørge for at de som er arrestert for angrepet på Serena, ikke skal bli torturert. Ifølge Amnesty International Norge er det «nærmest systematisk at fanger utsettes for tortur i Afghanistan».

På spørsmål om det stemmer at fanger tortureres i fengslene, svarer Paktiawal:

- Det må du spørre Karzai om.

Det er forøvrig en rekke spørsmålene han henviser til det afghanske etterretningspolitiet. Han svarer for eksempel ikke på om det stemmer at en av angriperne jobbet i politiet slik det ble hevdet i Dagbladet.no lørdag

Det går nå rykter i Kabul om at langt flere mennesker enn de sju tidligere meldte, ble drept da det ble åpnet ild utenfor Serena. Også dette spørsmålet henviser Paktiawal til etterretningspolitiet.

Dagbladet.no har i halvannen uke ventet på å få møte representanter for etterretningspolitiet.

DAGLIGLIV:</B> På tross av stadige terrortrusler går livet som normalt for folk flest i Kabul.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media