Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Afghanistan det farligste landet for kvinner

Vold, et elendig helsetilbud og hard fattigdom gjør Afghanistan til det farligste stedet i verden å være kvinne, ifølge en ny undersøkelse. Hakk i hæl følger Kongo.

TIGGER: En afghansk kvinne tigger sammen med sine to barn utenfor Kabul sentrum. Foto: Mohammad Ismail/REUTERS
TIGGER: En afghansk kvinne tigger sammen med sine to barn utenfor Kabul sentrum. Foto: Mohammad Ismail/REUTERS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Den pågående konflikten, NATOs luftangrep og kulturell praksis gjør Afghanistan til et svært farlig sted for kvinner, sier Antonella Notari i organisasjonen Women Change Makers.

- I tillegg blir kvinner som prøver å si sin mening eller ta en offentlig rolle som utfordrer innarbeidede kjønnsstereotypier av hva som er akseptert for kvinner, som å jobbe i politiet eller i TV-nyheter, ofte truet eller drept, sier hun.

Undersøkelsen av truslene mot kvinner i verden er utført av Reuters-tjenesten TrustLaw. De har spurt 213 kjønnsforskere fra fem kontinenter om å rangere land etter trusselvurderinger om blant annet helse, vold og kulturelle og religiøse faktorer.

Voldtekter Kongo kommer på andreplass i undersøkelsen. Landet sliter fortsatt tungt etter krigen fra 1998 til 2003 og kommer høyt på listen først og fremst på grunn av det store antallet voldtekter i landet.

Hvert år voldtas anslagsvis 400.000 kvinner i Kongo, ifølge FN-forskere.

- Statistikken fra Kongo er svært avslørende: fortsatt konflikt, bruk av voldtekt som våpen, rekruttering av kvinner som soldater som også brukes som sexslaver, sier Clementina Cantoni i EU-kommisjonens bistandsavdeling ECHO.

På plassene etter Afghanistan og Kongo følger Pakistan, India og Somalia.

Tradisjoner I Pakistan trekkes det fram at visse kulturelle og religiøse tradisjoner rammer kvinner. Det gjelder blant annet barne- og tvangsbryllup og avstraffelser som steining og syreangrep.

Rundt 1.000 kvinner og jenter blir utsatt for såkalte æresdrap i året i Pakistan, ifølge Den pakistanske menneskerettskommisjonen.

I India er fjerning av jentefostre og drap av jentespedbarn et stort problem sammen med menneskehandel.

I Somalia listes voldtekter, kjønnslemlestelse, manglende tilgang til utdannelse, helsetilbud og økonomiske ressurser opp sammen med mange dødsfall knyttet til fødsler.

Interessant Eksperter mener undersøkelsen er interessant fordi den også retter søkelyset mot farer som ikke ofte nevnes i avisoverskrifter, men som utgjør en risiko på linje med vold, krig og undertrykkelse.

- Jeg mener man må se på alle farene kvinner møter. Dersom en kvinne ikke har tilgang til helsetilbud ettersom helsen hennes ikke prioriteres, kan det være en svært farlig situasjon, sier Elisabeth Roesch i International Rescue
Committee i Washington.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media