NY STRAFFELOV:  Det er i arbeidet med en ny afghansk straffelov at forslaget om å straffe utroskap med steining har kommet opp i Afghanistan. Her ser afghanske kvinner ut over Kabul, mandag 25. november. Foto: Scanpix/ AP Photo/Anja Niedringhaus
NY STRAFFELOV: Det er i arbeidet med en ny afghansk straffelov at forslaget om å straffe utroskap med steining har kommet opp i Afghanistan. Her ser afghanske kvinner ut over Kabul, mandag 25. november. Foto: Scanpix/ AP Photo/Anja NiedringhausVis mer

Afghanistan dropper forslag om å straffe utroskap med steining

Ifølge president Hamid Karzai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under Taliban-styret i Afghanistan kunne afghanere bli steinet for utroskap. I 2001, da amerikanerne invaderte landet, ble det slutt på det.

Mandag ble det kjent at et utkast til ny straffelov åpnet for at steining igjen kunne bli tillatt. President Hamid Karzais avkrefter nå at det vil skje, ifølge Radio Free Europe.

- Det stemmer ikke. Justisministeren har avvist forslaget, sier president Karzai til radiokanalen i dag. 

Ny straffelov Det er et utkast til ny straffelov som åpner for å straffe utroskap med steining. Afghanistan sin straffelov er over tre tiår gammel, og skal nå revideres, blant annet for å dekke nye typer kriminalitet som hvitvasking og internettkriminalitet.

Det var som en del av denne prosessen, at forslaget om å gjeninnføre steining ble tatt opp.

Den engelske avisen The Guardian har sett deler av lovforslaget, og skriver at det refereres til steining flere ganger. Blant annet sier paragraf 21 at «Menn og kvinner som begår utroskap skal bli straffet basert på omstendighetene og til en av de følgende straffene: pisking, steining». Med steining menes steining til døden, og i paragraf 23 presiseres det at steiningen skal skje offentlig.

Store protester Steining har tidligere blitt praktisert i Afghanistan, men har aldri vært nedfelt i lovverket, ifølge avisen.

 TALIBAN-STYRET:  Under Taliban-styret ble steining praktisert som straff i Afghanistan. Her ser vi en afghansk politimann undersøke Baghe Chilstone in Kabul i 2004, etter påstander om at to utlendinger ble steinet til døde.Foto: Scanpix/REUTERS/Ahmad Masood
TALIBAN-STYRET: Under Taliban-styret ble steining praktisert som straff i Afghanistan. Her ser vi en afghansk politimann undersøke Baghe Chilstone in Kabul i 2004, etter påstander om at to utlendinger ble steinet til døde.Foto: Scanpix/REUTERS/Ahmad Masood Vis mer

Lovutkastet har møtt store internasjonale protester, og både menneskerettighetsorganisasjoner og politikere har protestert mot gjeninnføringen.

- Det er sjokkerende at Karzai-administrasjonen vurderer å ta tilbake steining som straff, 12 år etter Taliban-regjeringens fall, sier leder for Human Rights Watch sitt Asia-kontor, Brad Adams, i en pressemelding.

Men nå skal altså forslaget være forkastet. Det vil si at steining som straff for utroskap ikke vil bli lagt til i den nye straffeloven.

- Lovligheten av kriminaliteten og straffen er allerede dekt, og det er ikke nødvendig å regulere dette i en ny lov. Så justisdepartementet skal ikke regulere dette i det nye lovforslaget, skriver justisdepartementet i en pressemelding, ifølge The Guardian.

Norge kan bli Voldsbruken i Afghanistan er nå på sitt mest intensive siden 2010, ifølge FN, og det kriges fortsatt intensivt med Taliban.

I løpet av 2014 skal flesteparten av NATOS 75.000 soldater trekkes ut, og også Norge er i ferd med å trappe ned det militære engasjementet i Afghanistan. Men mens Stoltenberg-regjeringen la opp til at de norske styrkene skulle trekkes ut av Afghanistan i 2014, har den nye forsvarsministeren Ine Eriksen Søreide sagt at Norge blir i Afghanistan. Hun åpner for at norske soldater kan bli i landet i flere år.

 - FORSLAGET DROPPET:  Den afghanske presidenten Hamid Karzai sier i et intervju med Radio Free Europe at forslaget om å inkludere steining som straff i den nye straffeloven, er avvist. Foto:Scanpix/AFP PHOTO/Massoud HOSSAINI
- FORSLAGET DROPPET: Den afghanske presidenten Hamid Karzai sier i et intervju med Radio Free Europe at forslaget om å inkludere steining som straff i den nye straffeloven, er avvist. Foto:Scanpix/AFP PHOTO/Massoud HOSSAINI Vis mer

- Jeg ser ikke for meg at det er veldig aktuelt at vi skal bidra med noe helt annet enn vi gjør i dag. Vi løser dagens oppdrag på en veldig god måte, sa Søreide til NTB søndag.

Forslaget har blitt møtt med skepsis blant andre partier, og både Venstre, KrF og SV ønsker en gjennomgang av den norske innsatsen i Afghanistan

Turbulent forhold I disse dager skal USA og Afghanistan også bli enige om en ny sikkerhetsavtale om det militære nærværet i Afghanistan etter 2014. Forhandlingene går dårlig, og president Kazai har nektet å undertegne amerikanernes forslag. USA har på sin side truet med å trekke ut alle sine soldater neste år, hvis Karzai ikke signerer.

- Jeg har krevd at alle amerikanske angrep mot afghanske hjem må stoppe, og at vi må få i gang en realistisk fredsprosess. Når amerikanerne er klare til å godta disse to kravene, vil jeg undertegne avtalen, sier Karzai til Radio Free Europe i dag.

Han sier at det må tas mer hensyn til hva som er best for afghanerne i avtalen, fremfor hva som er best for USA.

- Hvis USA vil være i Afghanistan i dag, så er det på grunn av egeninteresser, enten det er av sikkerhetsmessige årsaker eller store økonomiske interesser. Som en uavhengig nasjon, har vi rett til å protestere og fremme våre egne interesser, sier Karzai.

 BESØKTE AFGHANISTAN:  Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) var torsdag til søndag i forrige uke på besøk hos norske soldater i Afghanistan. Hun åpner for at norske soldater kan bli i landet ut over 2014. Foto:  Bjørn Langsem / DAGBLADET
BESØKTE AFGHANISTAN: Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) var torsdag til søndag i forrige uke på besøk hos norske soldater i Afghanistan. Hun åpner for at norske soldater kan bli i landet ut over 2014. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer