ROPER UT: Flere hundre afghanske kvinner, blant dem mange parlamentsmedlemmer, demonstrerte denne uka mot den kontroversielle loven som blant annet innebærer at menn kan kreve sex med kona si hver fjerde dag. Kvinnene ble angrepet av grupper med menn som skrek mot dem og kastet stein. Foto: Scanpix/EPA
ROPER UT: Flere hundre afghanske kvinner, blant dem mange parlamentsmedlemmer, demonstrerte denne uka mot den kontroversielle loven som blant annet innebærer at menn kan kreve sex med kona si hver fjerde dag. Kvinnene ble angrepet av grupper med menn som skrek mot dem og kastet stein. Foto: Scanpix/EPAVis mer

Afghanistan endrer voldtektslov

Karzai gir etter for internasjonalt press.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): For to uker siden ble det kjent at Afghanistans parlament hadde vedtatt en lov som medførte at ektemenn kunne kreve sex med kona.

I tillegg til at det ble ulovlig for kvinner å nekte å ha sex, sier loven at kvinner ikke skal kunne forlate huset, søke jobb eller gå til legen uten å ha fått ektemannens tillatelse.

Familieloven skal gjelde for den sjiamuslimske befolkningen i landet, som utgjør omtrent 20 prosent av Afghanistans 33 millioner innbyggere.

Fordømt av verden
Det internasjonale samfunnet reagerte straks med fordømmelse og krav om at loven ble trukket tilbake. Flere afghanske politikere uttalte i ettertid at loven ble presset gjennom nasjonalforsamlingen gjennom en kaotisk stemmeavgivning for å skjule hva alle artiklene innebar.

President Hamid Karzai har nå fortalt CNN at han og andre ikke var klar over alle de omstridte forbudene i loven.
- Loven har så mange artikler, sier Karzai, som undertegnet loven i mars.

- Jeg har nå bedt om at loven skal bli revidert og at enhver artikkel som ikke er i overensstemmelse med den afghanske grunnloven og islamsk Sharia-lov må bli fjernet fra loven, sier presidenten. 

Også USAs president Barack Obama var raskt ute med å fordømme loven da den ble kjent internasjonalt.

- Jeg mener loven er forkastelig. Vi mener det er veldig viktig å respektere lokal kultur, men det er enkelte grunnleggende prinisipper som alle nasjoner må respektere. Respekt for kvinner og deres frihet og integritet er ett viktig prinsipp.

AGGRESSIVE: Store grupper med menn gikk til angrep på kvinnene som demonstrerte med stein og ropte skjellsord mot dem. Politiet slet med å holde gruppene fra hverandre. Foto: Scanpix
AGGRESSIVE: Store grupper med menn gikk til angrep på kvinnene som demonstrerte med stein og ropte skjellsord mot dem. Politiet slet med å holde gruppene fra hverandre. Foto: Scanpix Vis mer

Kvinnene demonstrerte

Flere hundre mennesker har demonstrert mot loven de siste ukene, som FN har fordømt for å akseptere voldtekt. På onsdag ble flere hundre kvinner som marsjerte i Kabul for å markere sin motstand, steinet av menn, melder SkyNews.

ENDRER LOVEN: Afghanistans president Hamid Karzai sier den omstridte loven nå skal revurderes og at bestemmelser som strider mot grunnloven skal fjernes. Foto: Scanpix
ENDRER LOVEN: Afghanistans president Hamid Karzai sier den omstridte loven nå skal revurderes og at bestemmelser som strider mot grunnloven skal fjernes. Foto: Scanpix Vis mer

- Da de ankom en moské ledet av en konservativ Shia-leder kom studenter løpende ut mens de skrek mot kvinnene og kastet stein på dem, sier det kvinnelige parlamentsmedlemmet Fawia Koofi til CNN.

Hun mener politiet lot mennene plage kvinnene, mens myndighetenes talsmenn mener politiet opptrådte nøytralt og kontrollerte demonstrasjonen godt.