- Afghanistan-endringer må tas opp i Stortinget

Forsvarsministeren varsler at norske styrker kan spres ut over flere afghanske provinser. - Dette må forankres i Stortinget, sier Frp.

I AFGHANISTAN: Her kjører norske ISAF-soldater fra Meymaneh til Gurzivan for å åpne ny politistasjon i 2007. Sikring av kortesjen er fast rutine i frykt for angrep. Foto Jacques Hvistendahl/Dagbladet.
I AFGHANISTAN: Her kjører norske ISAF-soldater fra Meymaneh til Gurzivan for å åpne ny politistasjon i 2007. Sikring av kortesjen er fast rutine i frykt for angrep. Foto Jacques Hvistendahl/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Den norske innsatsen i Afghanistan kan i fremtiden bli satt inn i hele ni nordlige afghanske provinser. Dermed kan norges krigsinnsats stå foran store endringer. Det er den økte afghanske tilstedeværelsen i Faryab-provinsen som kan gjøre at det blir riktig å spre innsatsen — i samarbeid med de allierte nord i Afghanistan. Det forteller forsvarsminister Grete Faremo i dagens Bergens Tidende.

- Et større antall afghanske styrker i området setter oss i stand til å tilpasse våre bidrag. Det kan bli behov for å vise større fleksibilitet, med et større geografisk virkeområde for de norske militære styrkene, sier Faremo.

Slike endringer må imidlertid forankres i Stortinget, mener Jan Arild Ellingsen i Fremskrittspartiet.

- Bør be om møte Ellingsen, som representerer Frp i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, mener at regjeringen må vurdere om eventuelle endringer går utover mandatet Stortinget har gitt regjeringen for operasjoner i Afghanistan.

- Regjeringen må vurdere sterkt om en slik avgjørelse skal forankres i Stortinget. Det minste forsvarsministeren bør gjøre er å be om et møte med den utvidede utenrikskomiteen. Det verste som kan skje, er at regjeringen kjører dette gjennom uten ryggdekning i Stortinget, sier Ellingsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer