- Afghanistan-endringer må tas opp i Stortinget

Forsvarsministeren varsler at norske styrker kan spres ut over flere afghanske provinser. - Dette må forankres i Stortinget, sier Frp.

I AFGHANISTAN: Her kjører norske ISAF-soldater fra Meymaneh til Gurzivan for å åpne ny politistasjon i 2007. Sikring av kortesjen er fast rutine i frykt for angrep. Foto Jacques Hvistendahl/Dagbladet.
I AFGHANISTAN: Her kjører norske ISAF-soldater fra Meymaneh til Gurzivan for å åpne ny politistasjon i 2007. Sikring av kortesjen er fast rutine i frykt for angrep. Foto Jacques Hvistendahl/Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Den norske innsatsen i Afghanistan kan i fremtiden bli satt inn i hele ni nordlige afghanske provinser. Dermed kan norges krigsinnsats stå foran store endringer. Det er den økte afghanske tilstedeværelsen i Faryab-provinsen som kan gjøre at det blir riktig å spre innsatsen — i samarbeid med de allierte nord i Afghanistan. Det forteller forsvarsminister Grete Faremo i dagens Bergens Tidende.

- Et større antall afghanske styrker i området setter oss i stand til å tilpasse våre bidrag. Det kan bli behov for å vise større fleksibilitet, med et større geografisk virkeområde for de norske militære styrkene, sier Faremo.

Slike endringer må imidlertid forankres i Stortinget, mener Jan Arild Ellingsen i Fremskrittspartiet.

- Bør be om møte Ellingsen, som representerer Frp i Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, mener at regjeringen må vurdere om eventuelle endringer går utover mandatet Stortinget har gitt regjeringen for operasjoner i Afghanistan.

- Regjeringen må vurdere sterkt om en slik avgjørelse skal forankres i Stortinget. Det minste forsvarsministeren bør gjøre er å be om et møte med den utvidede utenrikskomiteen. Det verste som kan skje, er at regjeringen kjører dette gjennom uten ryggdekning i Stortinget, sier Ellingsen.

Han utelukker ikke at den norske deltagelsen i Afghanistan kan utvides til et større område.

- Det må gjøres under forutsetning av at det ikke svekker sikkerheten til de norske styrkene. Vi er nødt til å sørge for at de har godt utstyr og at det er begrunnet i en militærfaglig vurdering.

Forventer å bli informert Ine Eriksen Søreide (H), leder av Utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget, forventer at Stortinget blir informert om endringene innen kort tid.

- Høyre har hele tiden vært kritisk til at Norge skal ha geografiske begrensinger på operasjoner i Afghanistan. Det vi er opptatt av, er at de norske styrkene skal brukes der de trengs mest, ut fra kompetansen til styrkene og behovet til alliansen. At vi skal operere i ni i stedet for to provinser, kan være et resultatet av den tankegangen, sier Søreide.

Hun forteller at regjeringen i utgangspunktet ikke trenger endring i mandatet fra Stortinget for å operere i et større geografisk område.

- Men vi forventer at Stortinget blir informert om dette ganske snart. Det er en viktig endring.

- Dratt for langt Ifølge BT jobbes det med en beslutning om å overdra sikkerhetsansvaret for enkeltprovinser til Afghanistan under NATO-toppmøtet i Lisboa 19. og 20. november. Kilder sier til avisen at Faremos uttalelser kan sees i sammenheng med en slik eventuell overdragelse.

SV-leder Kristin Halvorsen mener imidlertid det å dra det for langt å dermed konkludere med at Norges krigsinnsats står overfor store endringer.

- Det har vært kjent lenge at Norge skal delta mer i opplæring av afghanske styrker. Dette er en riktig vridning. Men det eneste forsvarsministeren sier et at det dermed kan bli aktuelt å vise mer fleksibilitet. Men dette er en prosess som vil skje over tid, sier Halvorsen.

Ønsker ny diskusjon Halvorsen fremhever at den militære strategien ikke har vært vellykket og mener det er avgjørende med en ny diskusjon rundt det norske engasjementet i Afghanistan. Hun presiserer imidlertid at hun ikke kritiserer de norske soldatenes innsats.

- De gjør en god jobb. Sist jeg var i Afghanistan og traff soldatene opplevde jeg at de ofte hadde et mer nyansert bilde av situasjonen enn det man hører fra høyresiden.

På SVs Exit Afghanistan-konferanse for to uker siden gjentok SVs parlamentariske leder og medlem av Stortingets forsvars- og utenrikskomité, Bård Vegar Solhjell at Norge burde trekke våre styrker ut umiddelbart. Halvorsen slår fast at SV vil ha en annen strategi som fører til at de norske soldatene trekkes hjem så fort det er mulig.

— Det er ikke tid for å spissformulere seg om Afghanistan når fire familier er i dyp sorg. Men det tragiske som har skjedd, endrer ikke vårt syn, sier Halvorsen til NTB.

VIL TA DEBATTEN I STORTINGET:
Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (FrP) (t.v.), her sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
VIL TA DEBATTEN I STORTINGET: Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen (FrP) (t.v.), her sammen med utenriksminister Jonas Gahr Støre i Stortinget. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer