AFGHANISTAN: Ifølge en undersøkelse utført at organisasjonen Transparency International er Afghanistan det mest korrupte landet i verden. Foto: Rahmat Gul/AP Photo/NTB Scanpix.
AFGHANISTAN: Ifølge en undersøkelse utført at organisasjonen Transparency International er Afghanistan det mest korrupte landet i verden. Foto: Rahmat Gul/AP Photo/NTB Scanpix.Vis mer

Afghanistan er det mest korrupte landet i verden

Sjekk hvor Norge er på Transparency International sin liste.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ifølge en ny undersøkelse utført av organisasjonen Transparency International er Afghanistan, Somalia og Nord-Korea de mest korrupte landene i verden.

Undersøkelsen går ut ifra en skala fra 0 til 100, der 0 indikerer at landets offentlige sektor er meget korrupt, mens 100 indikerer at den er helt rein.

Av de 177 landene som er inkludert i undersøkelsen er mer enn to tredjedeler under 50-tallet. Afghanistan, Somalia og Nord-Korea kom dårligst ut med et resultat på 8. Afghanistan falt tre plasser til sisteplass, mens Nord-Korea forbedret sin plassering med én.

- Alle disse landene står overfor trusselen med korrupsjon på alle nivåer av regjeringen. Det kan være alt fra å dele ut lokale tillatelser til det å håndheve lover og regler, sier Huguette Labelle, styreleder i Transparency International i en pressemelding.

Norge kom på femteplass med et resultat på 86, rangert bak Sverige, Finland, New Zealand og Danmark. Dette var en oppgang for Norge på et poeng og to plasser fra i fjor, mens Danmark forblir nummer én som verdens minst korrupte land.

Kraftig nedgang I Syria har over 100 000 mennesker mistet livet siden konfliktene startet i 2011, og innbyggerne ser ifølge Transparency International på landet som korrupt. Landet falt til en 168. plass i årets undersøkelse. 

Libya, Jemen, Spania, Australia, Guatemala og Madagaskar er også blant landene som opplevde en stor nedgang i forhold til i fjor.

Myanmar var landet som opplevde en størst fremgang med å flytte seg 19 plasser oppover på rangeringen, til en 157. plass.

Ifølge Srirak Plipat, Transparency Internationals direktør for Asia, er dette på grunn av at landet har introdusert et mer åpent og demokratiskt samfunn etter mange år med militært styre.

Oppfatninger av korrupsjon «The Corruption Perceptions Index», som undersøkelsen heter, baserer seg på eksperters og forretningfolks oppfatninger av korrupsjon i offentlige institusjoner som politiske partier, politiet og rettssystemet.

Stor tilgang til informasjonssystemer og lover som styrer oppførselen til offentlige personer kan hjelpe med å forbedre et lands resultat, mens en mangel på ansvarlighet og svake offentlig institusjoner skader disse oppfatningene.

Organisasjonen oppfordret offentlig institusjoner og offentlige personer til å være mer åpne, og la til at korrupsjon forblir vanskelig å etterforske og straffefølge.

DIKTATOR: Kim Jong-Uns Nord-Korea kommer veldig dårlig ut på undersøkelsen om korrupsjon, men klatrer likevel én plass til tredje verst. Foto: Wong Maye-E/AP Photo/NTB Scanpix.
DIKTATOR: Kim Jong-Uns Nord-Korea kommer veldig dårlig ut på undersøkelsen om korrupsjon, men klatrer likevel én plass til tredje verst. Foto: Wong Maye-E/AP Photo/NTB Scanpix. Vis mer