FRYKTER TILBAKESLAG:  Afghanistan er USAs største militære utfordring, mener forsvarsminister Robert Gates. Men han sier USA fortsatt kan oppleve tilbakeslag i Irak. Gates kom med uttalelsene i et møte med Senatets forsvarskomité tirsdag. Foto: Jim WATSON/Scanpix
FRYKTER TILBAKESLAG: Afghanistan er USAs største militære utfordring, mener forsvarsminister Robert Gates. Men han sier USA fortsatt kan oppleve tilbakeslag i Irak. Gates kom med uttalelsene i et møte med Senatets forsvarskomité tirsdag. Foto: Jim WATSON/ScanpixVis mer

- Afghanistan er USAs største militære utfordring

Forsvarsminister Robert Gates tror USA kan oppleve tilbakeslag i Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistan er USAs største militære utfordring, mener forsvarsminister Robert Gates. Men han sier USA fortsatt kan oppleve tilbakeslag i Irak.

Gates kom med uttalelsene i et møte med Senatets forsvarskomité tirsdag.

- Det er liten tvil om at vår største militære utfordring akkurat nå er Afghanistan, sa han i en åpningstale.

- President Obama har gjort det klart at krigssituasjonen i Afghanistan bør være vår øverste militære prioritet i utlandet.

Realistisk mål

Gates sa at USAs mål i Afghanistan må være «realistiske og begrensede». Hvis ikke vil USA mislykkes.

- Mitt eget personlige syn er at vårt primære mål er å hindre at Afghanistan brukes som base for terrorister og ekstremister til angrep på USA og våre allierte. Og alt vi må gjøre springer ut av dette, sa Gates.

Han understreket at Afghanistan er et av verdens fattigste land, og at det ikke kunne være USAs mål å skape «et sentral-asiatisk Valhall».

- Hvis vi setter det som mål, vil vi tape, sa forsvarsministeren.

Han advarte også mot å sende flere soldater til Afghanistan enn det USAs øverstkommanderende i landet har bedt om.

Irak

Robert Gates ville heller ikke love at alt fra nå av vil gå bra i Irak.

- Selv om volden har forblitt lav, er det fortsatt potensial for tilbakeslag, og det kan komme vanskelige dager for våre styrker, sa han.

- Mens det militære nærværet vårt trappes ned over tid, bør vi forvente å være involvert i Irak på et eller annet nivå i mange år framover.

Al-Qaida

Ifølge Gates kommer USA under president Obama til å fortsette å jage terrornettverket al-Qaida overalt hvor gruppen finnes.

- Både president Bush og president Obama har gjort det klart at vi vil gå etter al-Qaida alle steder der al-Qaida er, og vi vil fortsette å gjøre dette, sa Gates til senatorene.

Han bekreftet også at dette var blitt gjort klart for myndighetene i Pakistan.

- Ja, sir, svarte han på et spørsmål om dette.

Endre våpenkjøp

Gates lovet senatorene å reformere det amerikanske forsvarsdepartementets ordninger for innkjøp og anskaffelser av våpen. To kriger i kombinasjon med dagens økonomiske krise gjør dette helt nødvendig.

- Vi vil ikke være i stand til «å gjøre alt, å kjøpe alt». Jeg tror det er på tide å gå til aksjon nå, sa Gates.

- Vi må ha mot til å gjøre vanskelige valg.

Han foreslo både billigere våpen og større konkurranse mellom leverandørene. Han sa også at langtidsplanlegging kan kreve at det satses mer på én del av forsvaret enn en annen.

NTB