SIER NEI: Afghanistans president Hamid Karzai vil ha slutt på utenlandske sikkerhetsselskaper i landet. Foto LILLEGÅRD/HENNING Dagbladet
SIER NEI: Afghanistans president Hamid Karzai vil ha slutt på utenlandske sikkerhetsselskaper i landet. Foto LILLEGÅRD/HENNING DagbladetVis mer

Afghanistan forbyr private sikkerhetsselskaper

Utenlandske sikkerhetsselskaper får fire måneder på å oppløse sin virksomhet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Utenlandske sikkerhetsselskaper i Afghanistan får en frist på fire måneder til å oppløse sin virksomhet i landet, opplyser afghanske myndigheter.

President Hamid Karzai undertegnet mandag et dekret med fristen, opplyste hans talsmann Waheed Omer. I forrige uke varslet Karzai at han ville ha slutt på virksomheten til de private sikkerhetsselskapene.

- Fristen er 1. januar 2011, sier Omer.

Det er imidlertid frykt for at beslutningen vil skape en sikkerhetskrise i det krigsherjede landet. Nærmere 40.000 soldater og sikkerhetsfolk jobber i den private sikkerhetsbransjen i Afghanistan, som regel på oppdrag for amerikanske styrker eller NATOs ISAF-styrke.

En talsmann for USAs utenriksdepartement betegner beslutningen som «svært utfordrende».

- Vi får se hva vi kan gjøre. Fire måneder er en svært utfordrende frist, sier talsmann Philip Crawley.

Kunngjøringen av fristen kom samme dag som rettssaken mot to tidligere ansatte i det nå oppløste sikkerhetsselskapet Blackwater startet i delstaten Virginia i USA. De to er tiltalt for forsettlig drap på to tilfeldige afghanere i en skyteepisode i Kabul i mai i fjor. (NTB)