KALT INN PÅ TEPPET: USAs og NATOs øverstkommanderende i Afghanistan, general Stanley McChrystal langer ut mot Det hvite hus. Foto: REUTERS/SCANPIX
KALT INN PÅ TEPPET: USAs og NATOs øverstkommanderende i Afghanistan, general Stanley McChrystal langer ut mot Det hvite hus. Foto: REUTERS/SCANPIXVis mer

Afghanistan-general inn på teppet hos Obama

Kalt hjem til Washington for å forklare sin kritikk av regjeringens politikk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| NATOs øverstkommanderende i Afghanistan, general Stanley McChrystal skal møte president Barack Obama personlig, melder CNN.

I siste utgave av det amerikanske tidsskriftet kommer McChrystal med et krast utfall mot USAs visepresident Joe Biden og landets Kabul-ambassadør Karl Eikenberry.

Generalen spøker sarkastisk om Biden, som er kjent for å være skeptisk til McChrystals strategi for å vinne krigen mot Taliban.

— Spør du meg om visepresident Biden? Hvem er det, sier generalen i intervjuet.

Sveket McChrystal sier videre at han føler seg sveket av USAs ambassadør Karl Eikenberry, som tidligere i år advarte president Barack Obama mot å etterkomme generalens bønn om flere soldater.

— Jeg liker Karl, jeg har kjent ham i årevis, men de har aldri sagt noe slikt til oss tidligere, sier McChrystal med henvisning til striden mellom Pentagon og det amerikanske utenriksdepartementet.

— Han forsøker å sikre flanken med tanke på historiebøkene. Dersom vi mislykkes kan han si «det var det jeg sa», lyder McChrystals dom over Eikenberry.

Beklager Eikenberry har selv en fortid som militær øverstkommanderende i Afghanistan og advarte tidligere i år også mot å stole på Afghanistans president Hamid Karzai, som han omtaler som en upålitelig partner.

Ikke før var innholdet i Rolling Stones portrettintervju med McChrystal kjent, før den amerikanske generalen rykket ut med en beklagelse.

— Jeg beklager på det sterkeste, sier McChrystal.

— Dette var en feil, viser dårlig dømmekraft og skulle aldri ha hendt, sier han videre.

(NTB)