Afghanistan har aldri produsert så mye opium som nå

Ifølge FN.

VANSKELIG KAMP: Afghanske soldater hogger ned planter på en opiumsplantasje i Noor Gal-distriktet i Kunar-provinsen i Afghanistan. Men produksjonen av opium øker. Foto: AFP / NTB scanpix
VANSKELIG KAMP: Afghanske soldater hogger ned planter på en opiumsplantasje i Noor Gal-distriktet i Kunar-provinsen i Afghanistan. Men produksjonen av opium øker. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Opiumsproduksjonen i Afghanistan i år har vært større enn noensinne, ifølge en ny rapport fra FN.

Opiumsåkrene var på omtrent 224 000 hektar i 2014, en økning på 7 prosent fra i fjor, viser en fersk rapport fra FNs program for narkotika og kriminalitet (UNODC).

Tallene viser at kampen mot narkotika i Afghanistan så langt har vært mislykket, mener lederen for politisk analyse i UNODC, Jean-Lic Lemahieu. Samtidig er det håp om at bedre resultater kan oppnås under den nye afghanske regjeringen, påpeker han.

- Å endre økonomien fra ulovlig til lovlig er en vanskelig oppgave, men det ser ut til at det er akkurat det den nye regjeringen står for, sier han.

Afghanistan produserer om lag 95 prosent av verdens opium og er nærmest eneleverandør av heroin.

Taliban Den afghanske presidenten Ashraf Ghani har lagt fram en omfattende plan for å håndtere narkotikaproblemet, ifølge Lemahieu.

- For ham er kriminaliseringen av Afghanistans økonomi og politikk ett av de store problemene, mener han.

USA har brukt over 40 milliarder kroner på å bekjempe opiumsdyrking og heroinproduksjon i Afghanistan siden invasjonen, ifølge en rapport fra Congressional Research Service tidligere i år.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer