Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Afghanistan har aldri produsert så mye opium som nå

Ifølge FN.

VANSKELIG KAMP: Afghanske soldater hogger ned planter på en opiumsplantasje i Noor Gal-distriktet i Kunar-provinsen i Afghanistan. Men produksjonen av opium øker. Foto: AFP / NTB scanpix
VANSKELIG KAMP: Afghanske soldater hogger ned planter på en opiumsplantasje i Noor Gal-distriktet i Kunar-provinsen i Afghanistan. Men produksjonen av opium øker. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opiumsproduksjonen i Afghanistan i år har vært større enn noensinne, ifølge en ny rapport fra FN.

Opiumsåkrene var på omtrent 224 000 hektar i 2014, en økning på 7 prosent fra i fjor, viser en fersk rapport fra FNs program for narkotika og kriminalitet (UNODC).

Tallene viser at kampen mot narkotika i Afghanistan så langt har vært mislykket, mener lederen for politisk analyse i UNODC, Jean-Lic Lemahieu. Samtidig er det håp om at bedre resultater kan oppnås under den nye afghanske regjeringen, påpeker han.

- Å endre økonomien fra ulovlig til lovlig er en vanskelig oppgave, men det ser ut til at det er akkurat det den nye regjeringen står for, sier han.

Afghanistan produserer om lag 95 prosent av verdens opium og er nærmest eneleverandør av heroin.

Taliban Den afghanske presidenten Ashraf Ghani har lagt fram en omfattende plan for å håndtere narkotikaproblemet, ifølge Lemahieu.

- For ham er kriminaliseringen av Afghanistans økonomi og politikk ett av de store problemene, mener han.

USA har brukt over 40 milliarder kroner på å bekjempe opiumsdyrking og heroinproduksjon i Afghanistan siden invasjonen, ifølge en rapport fra Congressional Research Service tidligere i år.

FOREDLES TIL HEROIN: En bonde viser fram råopium. Foto: AFP / NTB scanpix
FOREDLES TIL HEROIN: En bonde viser fram råopium. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer

De afghanske styrkene får fra neste år ansvar for sikkerheten alene når NATO og vestlige styrker avslutter kampoppdraget i landet. Taliban utgjør fortsatt en stor trussel.

Milliarder til bøndene Afghanske bønder kunne i fjor innkassere rundt 5,7 milliarder kroner for opiumen de dyrket, noe som utgjør rundt 4 prosent av landets bruttonasjonalprodukt.

De astronomiske inntektene bidrar sterkt til at Afghanistan i dag regnes som et av verdens mest korrupte land.

Rundt 40 prosent av heroinet fra Afghanistan smugles til Vesten via Pakistan, og Taliban tjener godt på å skattlegge disse transportene.

FN anslår at opprørsbevegelsen i fjor innkasserte mellom 600 og 900 millioner kroner på narkotikasmuglingen, som dermed er med på å holde liv i krigen mot regimet i Kabul og dets vestlige støttespillere.

(NTB)

I BRANN: Sikkerhetsstyrker brenner opp et stort parti opium i Kabul i oktober. Foto: EPA / NTB scanpix
I BRANN: Sikkerhetsstyrker brenner opp et stort parti opium i Kabul i oktober. Foto: EPA / NTB scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling