Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Afghanistan ikke trygt for alle

- Selv om Wolasmal føler seg trygg, betyr ikke det at alle andre vil oppleve det samme, sier Trond Thorbjørnsen, leder i SOS Rasisme.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Tidligere i dag skrev Dagbladet.no at journalist og redaktør Mohammad Hassan Wolasmal sier det er trygt å reise tilbake til Afghanistan.

Thorbjørnsen reagerer kraftig på generaliseringen fra Wolasmal.

- Atari og Wolasmal er fra to helt forskjellige politiske retninger, og har derfor helt ulike forhold til regimet. Wolasmal er politisk mer på linje med regimet, og vil derfor i større grad være under deres beskyttelse.

- Wolasmal har ikke grunnlag for å uttale seg på vegne av alle afghanere. Selv om han selv føler seg trygg, betyr ikke det at alle andre vil oppleve det samme.

Også talsmannen for de tidligere sultestreikende, Zahir Atari, er sterkt uenig i Wolasmals uttalelser.

- Dette stemmer ikke. Han snakker kun ut ifra seg selv, sier Atari.

Han er ikke overrasket over at Wolasmal sier det kun er utrygt å reise tilbake til det sørlige Afghanistan.

- Han er selv av pashtunfolket, fra sør i landet. Det er derfor han sier dette nå.

Ikke trygt:- Han snakker kun ut ifra seg selv, sier Zahir Atari om Wolasmals uttalelser tidligere i dag. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX
Ikke trygt:- Han snakker kun ut ifra seg selv, sier Zahir Atari om Wolasmals uttalelser tidligere i dag. Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX Vis mer

- Afghanistan er et land i krig, ingen områder er trygge, fortsetter Atari.

Thorbjørnsen bemerker dessuten at selv Wolasmal er kritisk til styresmaktene i Afghanistan.

- Også han sier at det ikke er demokrati i landet, og dette er jo noe av det de sultestreikende forsøkte å få fram. Regjeringen består av gamle krigsherrer, og det er i veldig liten grad et reelt demokrati i landet.

Wolasmal mener også at Afghanere sier det er utrygt i hjemlandet kun for å få bli i Norge. Dette mener Thorbjørnsen er tull.

- Mange av dem har et stort håp om å få komme tilbake til Afghanistan, når forholdene er sikre. Dette er folk som har vært veldig aktive politisk i Afghanistan, og som har gjort mye for å bygge opp landet sitt. Det var nettopp derfor de måtte flykte.

- Den desperasjonen som kom til uttrykk i sultestreiken er et vitnesbyrd på hvor stor frykt de har for forfølgelse, sier Thorbjørnsen.

- Og det er vi nødt til å lytte til.

image: - Afghanistan ikke trygt for alle