Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Afghanistan-krigen vil bli mer intens

General Petraeus med dyster spådom på dagen Obama mottar fredsprisen.

MOTTAR FREDSPRISEN: Men krigføringen i Afghanistan vil bli mer intens før det er håp om resultater, tror general David Petraeus. Foto: AFP  PHOTO/Jim WATSON/Scanpix
MOTTAR FREDSPRISEN: Men krigføringen i Afghanistan vil bli mer intens før det er håp om resultater, tror general David Petraeus. Foto: AFP PHOTO/Jim WATSON/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Barack Obama, som i dag mottar Nobels fredspris i Oslo, har besluttet å sette inn 30 000 nye soldater i Afghanistan. General David Petraeus, øverstkommanderende i den amerikanske sentralkommandoen, avslørte i dag spesifikke satsingsområder for de nye styrkene.

Generalen forklarte i en tale til utenrikskomiteen i Senatet at amerikanerne vil intensivere jakten på enkeltpersoner som anses som terrorister eller tilhører militante, islamske grupperinger. USA vil sette inn flere eliteenheter som skal spore opp enkeltpersoner, skriver AP.

- Vi må drepe eller fange de som ikke kan uskadeliggjøres på annet vis. Og det akter vi å gjøre, slo Petraeus fast.

Men, advarte generalen, verden vil ikke se en umiddelbar, positiv utvikling i Afghanistan.

Mer intens
Han kunngjorde at effekten av surge-taktikken, - å sette inn et stort antall styrker for en rask og tung offensiv, for så å trekke dem ut etter relativt kort tid - vil være mindre umiddelbar enn i Irak.

- Krigen vil bli mer intens før vi vil se noen nedtrapping, konstaterte general Petraeus, som selv var øverstkommanderende da Irak-krigen ble intensivert på lignende vis i 2007.

Han understreket at amerikanerne akter å innlemme Taliban i de politiske samtalene, for å skape et bærekraftig politisk klima. De mest ytterligående islamistene skulle imidlertid jaktes ned, kunngjorde Petraeus.

OptimistSamtidig uttalte Stanley McChrystal, generalen som er USAs øverstkommanderende i Afghanistan, i et intervju med CNN at han har sterk tro på at Taliban er på vikende front.

- Troppeøkningen og nylige anslag mot Taliban-leirer har gjort et sterkt inntrykk, mente McChrystal.

- Mange Taliban-soldater er lei av krigen, og legger av den grunn ned våpnene, var den optimistiske kunngjøringen generalen kom med til CNNs Christiane Amanpour. McChrystal la i intervjuet også stor vekt på Pakistans rolle i kampen mot terror og for stabilitet i Afghanistan.

TROR PÅ SEIER: Men general Petraeus frykter en forverring før ting vil gå bedre i Afghanistan. Foto: Mark Wilson/Getty/AFP/Scanpix
TROR PÅ SEIER: Men general Petraeus frykter en forverring før ting vil gå bedre i Afghanistan. Foto: Mark Wilson/Getty/AFP/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media