Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Afghanistan-rapport krever Eides avgang

FNs norske spesialutsending har tapt anseelse både i egen stab og i det afghanske samfunnet, hevder rapporten.

- BØR TREKKE SEG: FNs spesialutsending til Afghanistan, nordmannen Kai eide, får skarp kritikk i en fersk rapport om Afghanistan. ICG, som står bak rapporten, mener Eide bør trekke seg. Foto: REUTERS / Jerry Lampen / SCANPIX
- BØR TREKKE SEG: FNs spesialutsending til Afghanistan, nordmannen Kai eide, får skarp kritikk i en fersk rapport om Afghanistan. ICG, som står bak rapporten, mener Eide bør trekke seg. Foto: REUTERS / Jerry Lampen / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| En fersk rapport om Afghanistan anbefaler at Kai Eide bør gå av. FNs norske spesialutsending har tapt anseelse både i egen stab og i det afghanske samfunnet, hevder rapporten.


Det er den uavhengige og anerkjente organisasjonen International Crisis Group som har utarbeidet rapporten, som ble lagt fram i Kabul onsdag. Rapporten tar for seg det omstridte presidentvalget og etterspillet i høst og hvilke følger det har fått for den demokratiske utviklingen i Afghanistan.

President Hamid Karzai vant første runde av valget, der det ble påvist omfattende juks, mens andre runde ble avlyst da utfordreren Abdullah Abdullah trakk seg.

Rapporten viser til Karzai og det internasjonale samfunnets stilling i landet er betydelig svekket som følge av uregelmessighetene.

- At Karzai beholdt makten under slike omstendigheter, har styrket inntrykket av at verdenssamfunnet ikke har interesse av, eller er ute av stand til, å ta et oppgjør med korrupsjonen, sier senioranalytiker Candace Rondeaux i International Crisis Group.

OMSTRIDT: Det omstridte presidentvalget i Afghanistan, der Hamid Karzai vant og det ble påvist juks, har svekket legitimiteten til regimet i landet. REUTERS/Ahmad Masood
OMSTRIDT: Det omstridte presidentvalget i Afghanistan, der Hamid Karzai vant og det ble påvist juks, har svekket legitimiteten til regimet i landet. REUTERS/Ahmad Masood Vis mer

- Dette har gitt Taliban en stor seier på PR-fronten, legger hun til.

- Mangler tillit

Et av tiltakene rapporten foreslår for å gjenvinne befolkningens tillit, er at FNs spesialutsending Kai Eide går av. Rapporten slår fast at tilliten til nordmannen er tynnslitt både i hans egen stab og i den afghanske befolkningen.

«FN-oppdraget med å bringe stabilitet til landet er blitt satt i fare. Hans effektivitet som leder av oppdraget vil alltid kunne trekkes i tvil. Om tilliten skal gjenopprettes, må Eide gå av», heter det i rapporten.

Eide anklages videre for ikke å ha gransket gjentatt maktmisbruk av valgkampanjen til president Karzai. Rapporten viser også til at minst tre medlemmer av staben hans har sagt opp, med den begrunnelse at Eide har knyttet for sterke bånd til Karzai og slik satt FNs oppdrag i fare.

Den offentlige skittentøyvasken Eide var innblandet i med sin nestkommanderende Peter Galbraitth, blir også nevnt som skadelig for FNs rolle i Afghanistan.

Oppgjør på bakrommet

Candice Rondeaux etterlyser en sterkere vilje til å ta et grundig oppgjør med den omfattende korrupsjonen i statsapparatet.

- Det internasjonale samfunnet ønsker ministre med rent rulleblad, men jeg ser liten vilje til å gå inn på bakrommene i departementene og ta de ansvarlige for korrupsjonen, sier hun i et intervju i magasinet Foreign Policy.

Hun mener at planen som har vært luftet av USAs Afghanistan-utsending Richard Holbrooke om å sende om lag tusen nye sivile for å hjelpe til med statsbyggingen, kan ha noe for seg.

- Det begynner å gå opp, også for USA, at den sivile innsatsen har vært underprioritert. Det er rett og slett ikke nok folk på plass, sier Rondeaux.

Ønsker sterkere hær

President Barack Obama utarbeider for tiden USAs nye Afghanistan-strategi. Lekkasjer fra møtene tyder på at Obama vil sende over 30.000 nye soldater til Afghanistan.

Candace Rondeaux er ikke sikker på at dette vil hjelpe situasjonen og advarer mot at flere soldater også kan føre til at opprørerne blir styrket.

- Dette er en kompleks materie, men spørsmålet er hva disse soldatene skal utrette. Om de utelukkende blir sendt for å krige, er det mange afghanere uinteressert. De ønsker heller at Afghanistans egen hær blir styrket, slik at de kan håndtere problemene selv, sier Rondeaux.

SKADELIG ORDKRIG: Eides nestkommanderende har tidligere gått hardt ut mot Kai Eide, en offentlig skittentøyvask som har vært skadelig for FNs rolle i Afghanistan mener ICG. (AP Photo/Toby Talbot, File)
SKADELIG ORDKRIG: Eides nestkommanderende har tidligere gått hardt ut mot Kai Eide, en offentlig skittentøyvask som har vært skadelig for FNs rolle i Afghanistan mener ICG. (AP Photo/Toby Talbot, File) Vis mer

(NTB)


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media