Afghanistan raser mot USAs Taliban-forhandlinger

Den afghanske regjeringen er rasende fordi USA har innledet egne forhandlinger med Taliban.

RASENDE: President Hamid Karzai er rasende på USA.REUTERS/Mohammad Ismail Scanpix
RASENDE: President Hamid Karzai er rasende på USA.REUTERS/Mohammad Ismail ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Hamid Karzai stanser samtaler med USA om sikkerheten i Afghanistan. Det var i går ansvaret for sikkerheten formelt ble overgitt til Afghanistan, etter at de utenlandske ISAF-styrkene nå har gitt dette ansvaret fra seg.

- Motsigelse
- Presidenten har stanset samtalene med USA idag tidlig, sier president Hamid Karzais talsmann, Aimal Faizi til BBC.

Den afghanske regjeringens raseri over USAs direkte forhandlinger med Taliban uttrykkes sånn av Karzais talsmann:

- Det er en motsigelse mellom det USA sier og det de gjør når det gjelder fredssamtalene om Afghanistan, sier Faizi.

Striden dreier seg om det diplomatiske kontoret som Taliban skal åpne i Doha i Qatar. Det vil egentlig si hva skals offisielt navn Taliban skal få bruke under forhandlingene.

- Presidenten er ikke glad for navnet på dette kontoret. Vi er imot «Det Islamske Emiratet Afghanistan», fordi noe sånt finnes ikke, forklarte  Faizi.

Det var i går det ble klart at USA har innledet direkte forhandlinger med Taliban. USA har droppet noen krav som har stengt for forhandlinger om Afghanistans framtid.

I en uttalelse fra Taliban sier de at de vil delta i fredsforhandlinger og at de ikke vil tillate noen å true eller skade andre land fra afghansk jord. Dette sier USAs regjering er et viktig steg fra Taliban, fordi det innebærer å ta avstand fra al-Qaida. Mye av de forberedende samtalene mellom USA og Taliban har foregått i Norge.

Kamp med USA
Det foregår nå en åpen kamp mellom USA og Afghanistans regjering om hvem som skal lede forhandlingene om landets framtid.

Som et ledd i forhandlingene har Taliban åpnet et kontor i Doha. Flere viktige utsendinger fra Taliban har i mange måneder bodd i Doha. President Karzai har imidlertid vært ganske lunken til Taliban-kontoret i Qatar. Han har også sagt at forhandlingene må flyttes til Afghanistan tidligste mulig.

- Vi håper at våre brødre i Taliban også forstår at denne prosesen må flyttes til vårt land snarest, uttalte han på en pressekonferanse i Kabul.

Men amerikanske diplomater understreker at å flytte samtalene til Afghanistan vil ta lang tid.

De som har meklet for å få i stand forhandlingene i Doha er Pakistan, emiren av Qatar, Tyskland, Norge og Storbritannia.

Taliban tok på seg skylda for drapet på fire amerikanske soldater bare timer etter at forhandlingene mellom USA og Taliban ble kjent i går.