Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

ASYLPOLITIKK:

Afghanistan reagerer på deportasjon av mulig utviklingshemmet afghaner

Afghanistan-ambassade har sendt informasjon om sak til Utenriksdepartement og andre involverte etater.

TVANGSUTSENDT: Denne afghaneren ble fredag sendt fra Norge til Afghanistan, hvor bilde ble tatt ved ankomst. Utsendelsen bekymrer mange, inkludert afghanske myndigheter, som har sendt en note til norsk Utenriksdepartement og andre etater. Foto: Afghan Lives Matter
TVANGSUTSENDT: Denne afghaneren ble fredag sendt fra Norge til Afghanistan, hvor bilde ble tatt ved ankomst. Utsendelsen bekymrer mange, inkludert afghanske myndigheter, som har sendt en note til norsk Utenriksdepartement og andre etater. Foto: Afghan Lives Matter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ble en afghaner deportert fra Norge til Afghanistan. Dette til tross for at en overlege ved Sørlandet sykehus mener at afghaneren har en mental alder på åtte til ni år.

- Han klarer seg ikke alene, sier afghanerens tidligere verge, Svein Mork Dahl.

- Hjelpesløs gutt

Også Aps stortingsrepresentant Freddy de Ruiter er opprørt. Han stusser på UNEs svar i Dagbladet i går, og lurer på om «de har satt seg ordentlig inn i saken».

- Her kan feil være gjort. Nå sitter det en hjelpeløs gutt alene i Kabul, men gutten/mannen må få en behandling som en rettsstat som Norge kan være bekjent av, sier de Ruiter.

Bekrefter kontakt

Nå engasjerer også den afghanske ambassaden i Oslo seg. Overfor Dagbladet bekrefter ambassadeansatte at de «har sendt informasjon om saken til Utenriksdepartementet og andre aktuelle etater».

- Ja, jeg bekrefter at vi har skrevet en note og sendt over informasjon vi har hentet inn sjøl - og har fått fra andre, sier en ambassade-ansatt, som ikke vil bli sitert med navn.

I en pressemelding skriver ambassaden videre at «vi tror at «Ali's» sak og alle andre saker som omhandler sårbare grupper hører til i en avtale mellom Norge, Afghanistan og FN, samt innunder andre internasjonale konvensjoner».

Det er ikke første gang at Afghanistan engasjerer seg i saker der afghanske borgere blir sendt fra Norge til Afghanistan. Våren 2015 ga to afghanske departement refs til Norge for mulige menneskerettighetsbrudd i forbindelse med utsendelsen av Farida og foreldrene hennes.

Les også:

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media