Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Afghanistan stadig farligere for hjelpearbeidere

36 hjelpearbeidere er drept i Afghanistan i år, og det er over tre ganger så mange som i fjor.

USIKKERHET:  En afghansk politimann holder vakt i området hvor Loya Jirga, eller Storrådet, holdt et møte i hovedstaden Kabul i november. Men sikkerheten for de utenlandske hjelpearbeiderne i Afghanistan blir verre og verre. Foto:  REUTERS / Scanpix / Omar Sobhani
USIKKERHET: En afghansk politimann holder vakt i området hvor Loya Jirga, eller Storrådet, holdt et møte i hovedstaden Kabul i november. Men sikkerheten for de utenlandske hjelpearbeiderne i Afghanistan blir verre og verre. Foto: REUTERS / Scanpix / Omar Sobhani Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi ser på situasjonen med stor bekymring. Stadig flere hjelpearbeidere blir rammet i denne konflikten, sier lederen for FNs humanitære arbeid i landet, Mark Bowden til Washington Post.

I forrige uke ble seks afghanske hjelpearbeidere, som arbeidet for den franske hjelpeorganisasjonen ACTED, drept i Faryab-provinsen, der norske styrker hadde ansvaret for sikkerheten inntil i fjor.

Drept og bortført FN har hittil i år registrert 237 angrep på hjelpearbeidere i Afghanistan, mot 175 i hele fjor.

36 hjelpearbeidere er så langt drept i år, mot 11 i hele fjor. 46 er såret, mot 26 i fjor.

96 er pågrepet eller bortført i år, mot 44 i fjor, viser FNs statistikk.

Farligst i verden - Jeg er svært bekymret, sier Justine Piquemal i Acbar, en organisasjon som representerer mange av hjelpeorganisasjonene som opererer i Afghanistan.

- Tallene viser beklagelig nok at vi befinner oss på det verste stedet i verden for hjelpearbeidere, konstaterer hun.

Statistikk fra Aid Worker Security Database bekrefter dette og viser at det i år har funnet sted tre ganger så mange angrep mot hjelpearbeidere i Afghanistan, som det har gjort i verdens nest farligste land Sør-Sudan.

Mange hjelpearbeider En årsak er at det befinner seg så mange hjelpearbeidere i Afghanistan. Afghanske myndigheter har registrert hele 2 320 hjelpeorganisasjoner med til sammen 90 000 ansatte i landet.

Det store flertallet av hjelpearbeiderne er afghanere, mens det er også registrert 3 337 utenlandske hjelpearbeidere, opplyser en talsmann myndighetene.

Antallet utenlandske hjelpearbeidere har falt jevnt de siste fem årene, i takt med at utenlandske styrker er på vei ut og at sikkerheten har blitt verre.

Taliban og kriminelle En talsmann for Taliban benekter at de har trappet opp sine angrep mot hjelpearbeidere.

- I områdene som er under vår kontroll, er det ingen slike hendelser, sier Zabiullah Mujahid.

I de øvrige områdene av landet, anser Taliban hjelpearbeidere som arbeider for utenlandske organisasjoner derimot for å være lovlige mål.

Taliban har tatt på seg ansvaret for drapene på de seks hjelpearbeiderne i Faryab-provinsen i forrige uke.

I mange andre tilfeller mistenkes kriminelle bander for å stå bak angrep mot hjelpearbeidere, opplyser Justine Piquemal i Acbar.

(NTB)