REKORDMANGE SENDT UT: Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa i Stortinget før jul at «det åpnet seg returmulighet» til blant annet Afghanistan, da han forklarte hvorfor rekordmange lengeværende asylbarn ble sendt ut av landet i fjor. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
REKORDMANGE SENDT UT: Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa i Stortinget før jul at «det åpnet seg returmulighet» til blant annet Afghanistan, da han forklarte hvorfor rekordmange lengeværende asylbarn ble sendt ut av landet i fjor. Foto: Christian Roth Christensen / DagbladetVis mer

Afghanistan truer med å stenge for tvangsretur

Landet truer med å stenge grensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistan advarer Norge om at fortsatt tvangsretur av barnefamilier vil få alvorlige konsekvenser for retursamarbeidet. Landet truer med å stenge grensen.

- Farlig sted å være Justisminister Anders Anundsen (Frp) sa i Stortinget før jul at «det åpnet seg returmulighet» til blant annet Afghanistan, da han forklarte hvorfor rekordmange lengeværende asylbarn ble sendt ut av landet i fjor.

Hans uttalelser kom en måned etter at afghanske myndigheter i en skriftlig hemmeligstemplet protest til Norge advarte mot de mange tvangsreturene av asylbarn, skriver Bergens Tidende.

Afghansk UD peker på at Afghanistan er et farlig sted å være, at landet har store økonomiske problemer, og at det er mangel på husrom, arbeidsplasser og skoletilbud.

Ønsker ordning basert på frivillig retur Myndighetene viser til returavtalen med Norge og ber om at familiereturer heretter må baseres på frivillighet.

« ... ellers vil de bli avvist ved innreise til Afghanistan», heter det i protestbrevet. I et slikt tilfelle kan ikke Norge lenger tvangsreturnere barnefamilier til Afghanistan.

Justisdepartementet ønsker overfor Bergens Tidende ikke å svare på spørsmål om den skriftlige protesten fra Afghanistan.

- Vi ber om forståelse for at vi trenger mer tid til å gå gjennom dette og må komme tilbake til saken torsdag, sier kommunikasjonssjef Gunnar M. Johansen.

(NTB)