STENGER GRENSENE: — Vi har planer om å stenge grensene for alle som sendes tilbake med tvang, sier Afghanistans flyktningminister til Klassekampen. Bildet viser justisminister Anders Anundsen (Frp) etter høringen om asylbarn i Stortinget i februar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
STENGER GRENSENE: — Vi har planer om å stenge grensene for alle som sendes tilbake med tvang, sier Afghanistans flyktningminister til Klassekampen. Bildet viser justisminister Anders Anundsen (Frp) etter høringen om asylbarn i Stortinget i februar. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer

Afghanistan vil stenge grensene for alle tvangsreturer fra Norge

Gjelder også Danmark og Sverige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanistan vil stenge grensene for alle som sendes tilbake fra Norge med tvang, sier landets flyktningminister, som nå krever en ny returavtale med Norge.

- Vi har bedt om at ingen må bli tvangsreturnert inntil det foreligger en ny returavtale, sier Afghanistans flyktningminister Seyed Alem Hoseini Balkhi i et intervju med Klassekampen.

- Vi har planer om å stenge grensene for alle som sendes tilbake med tvang, forteller Balkhi.

- Har sendt brev Balkhi sendte mandag et brev til Norge hvor han ber om midlertidig stans i returavtalen, skriver Klassekampen. Et slikt brev ble også sendt til sju andre land Afghanistan har returavtale med, deriblant Sverige og Danmark.

- Da vi undertegnet returavtalene, var situasjonen en annen i Afghanistan. Nå er sikkerhetssituasjonen kraftig forverret. De fleste som blir tvangsreturnert, kommer fra områder hvor det ikke finnes sikkerhet, sier Balkhi.

- Ikke mottatt Justisdepartementet skriver i en epost til Klassekampen at de ikke er kjent med at det foreligger et brev. Men de opplyser samtidig at den norske ambassaden i Kabul har informert dem om at Balkhi ønsker en gjennomgang av alle landets returavtaler, og at dette kan føre til et ønske om endringer.

- Foreløpig har ikke Norge mottatt noen konkrete ønsker om endringer i vår avtale. Vi har ikke mottatt melding om at afghanske myndigheter ønsker å suspendere eksisterende avtale, i påvente av eventuelle endringer, skriver departementet.

(NTB)