Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Afghanistans kvinner krever rettferdig behandling

Afghanistans kvinner krever å bli tatt på alvor. Men de har problemer med å bli hørt: Forhandlingene om landets framtid føres først og fremst av menn, og på menns premisser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Gi dem en lærepenge!

Kravet om at kvinnene må få komme mye sterkere til orde, bygger ikke bare på moralske betraktninger, men også på ren matematikk. I det krigsherjede landet lever det halvannen gang så mange kvinner som menn.

Store deler av den mannlige befolkningen har mistet livet i løpet av mer enn 20 år med sammenhengene krig: Først mot den sovjetiske okkupasjonsmakten, og så mellom de ulike etniske og religiøse gruppene i det sentralasiatiske fjellandet.

- Vi hadde det faktisk forholdsvis greit, selv om russerne sto i landet. Så kom Taliban, og de første dagene trodde vi livet ville bli enda bedre. Vi tok feil. Kvinnene og deres verdier forsvant bak burkaen, sier 27 år gamle Shahla Assad (dekknavn) til nyhetsbyrået DPA.

Burkaen er den fotside kvinnedrakten med hette som også dekker ansiktet, unntatt en smal åpning for øynene. Taliban påla alle kvinner å gå slik kledd, når de viste seg offentlig - og det gjorde de stort sett når de gikk på markedet for å handle.

Taliban stengte nemlig også kvinnene ute fra lønnet arbeid, og lot ikke engang jenter få gå på skole. Følgen er at mer enn 95 prosent av Afghanistans kvinner i dag må regnes som analfabeter, mener feministgruppen Afghanistans Revolusjonære Kvinner.

Shahla Assad kan verken stå fram med fullt navn eller la seg fotografere, men snakker likevel med pressefolk ved den afghanske fredskonferansen i Bonn. Hun fastslår at det blir for enkelt bare å stemple forhandlingene som kvinneundertrykkende: Motsetningene mellom de ulike kvinnegruppene som følger utviklingen er et minst like alvorlig problem.

Hun er kledd i grå bukse og hvit høyhalset genser. Det ringer stadig i mobiltelefonen hennes. Hun kunne være en ung, bevisst og travelt opptatt kvinne fra et hvilket som helst land. Shahla sier selv hun har hatt flaks: -Etter at jeg slapp ut av flyktningleiren, fikk jeg takket være Afghanistans Revolusjonære Kvinner en ordentlig skolegang, forteller hun.

Shahla Assad øyner håp for kvinnene i det nye Afghanistan, men er skeptisk til de nye makthaverne. Hun mener Nordalliansen må holdes i stramme tøyler, ettersom mange av dens ledere fra et kvinnesynspunkt ikke er det grann bedre enn Taliban.

(NTB)

Hele Norges coronakart