Afghanistansoldater kommer fra små kommuner i utkant-Norge

Kommer fra steder med nærhet til fjellet.

MEYMANEH: Norske ISAF soldater fra PRT Meymaneh (Provinsial Reconstruction Team) på oppdrag i Faryab provinsen i Nord Afghanistan. Foto: Heiko Junge / SCANPIX
MEYMANEH: Norske ISAF soldater fra PRT Meymaneh (Provinsial Reconstruction Team) på oppdrag i Faryab provinsen i Nord Afghanistan. Foto: Heiko Junge / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Mange norske soldater i Afghanistan kommer fra småkommuner i Troms, Hedmark og Oppland. Flest soldater i forhold til kommunestørrelsen kommer fra Lesja i Gudbrandsdalen.

Fjellbygda Lesja nord i Gudbrandsdalen med 2.174 innbyggere har sendt minst ti av sine medbygdinger i kamp de siste tre årene. Ingen andre kommuner, med unntak av steder med forsvarssentre, sender flere per tusen mann i alderen 20 til 39 år, skriver Aftenposten.

Det er tall fra Forsvarets Personelltjenester som viser hvor de norske soldatene i ISAF-tjeneste de siste tre årene kommer fra. Tallene inkluderer også soldater under opplæring til utenlandsoppdrag.

Fylkene Troms, Hedmark og Oppland dominerer statistikken, mens Sørlandet og Vestlandet sender færrest.

En av fellesnevnerne er at soldatene kommer fra små kommuner med nærhet til fjellene.

- For ungdommer i utkantstrøk er det ikke nødvendigvis så mange karrieremuligheter. For mange er en karriere i Forsvaret et alternativ til en konvensjonell karriere i byen, som i større og større grad blir feminisert, sier professor i sosialantropologi Halvard Vike ved Universitetet i Oslo.

(NTB)