IKKE LENGER DØDSDØMT: Fire av de tiltalte som ble dømt for å ha lynsjet og drept afghanske Farkhunda, har fått dødsdommen omgjort. Foto: AP Photo/Allauddin Khan
IKKE LENGER DØDSDØMT: Fire av de tiltalte som ble dømt for å ha lynsjet og drept afghanske Farkhunda, har fått dødsdommen omgjort. Foto: AP Photo/Allauddin KhanVis mer

Afghansk domstol opphever dødsdommer for lynsjing

Steinet afghansk kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet/Ntb): En afghansk ankedomstol har omgjort dødsstraffene mot fire menn som ble dømt for å ha deltatt i lynsjingen av en
en afghansk kvinne.

Den 27 år gamle kvinnen ved navn Farkhunda ble i mars mishandlet til døde utenfor en moské i Afghanistans hovedstad Kabul. Hun var anklagd for å ha brent Koranen, noe som senere viste seg å ikke stemme. I mai ble fire afghanske menn dømt til døden for å ha deltatt i lynsjingen, men torsdag opplyser en dommer at dommene nå er omgjort.

- Ankedomstolen besluttet å redusere dommene. Tre av dem fikk 20 års fengsel og en fikk 10 år, sier dommer Nasir Murid, leder for ankedomstolen i Kabul, til nyhetsbyrået AFP.

I tillegg til de fire ble elleve afghanske politifolk dømt til ett års fengsel for ikke å ha grepet inn i lysningen. Etter først å ha blitt banket opp med stokker og stein og kastet fra et tak, ble kvinnen satt fyr på. Deretter ble liket kastet i ei elv. Drapet utløste raseri og demonstrasjoner i den afghanske hovedstaden selv før det ble klart at kvinnen ikke hadde skjendet islams hellige bok.

Flere hundre personer deltok da Farkhunda ble begravet. Det var bare kvinner som bar båra, noe som skal være et klart brudd med afghansk tradisjon.

Kvinnens familie og naboer sa for øvrig at den 27 år gamle kvinnen ikke hadde noen psykiske lidelser, slik det ble hevdet etter drapet.