Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Afghansk klanråd avgjør USAs framtid i Afghanistan

2500 afghanske klanledere og politikere møtes i morgen.

VIKTIG FOR KARZAI: Et gigantisk bilde av Hamid Karzai vises fram på en bygning sentralt i Kabul i Afghanistan. I morgen møtes 2500 klanledere og politikere til stormøte i den afghanske hovedstaden. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus/NTB Scanpix
VIKTIG FOR KARZAI: Et gigantisk bilde av Hamid Karzai vises fram på en bygning sentralt i Kabul i Afghanistan. I morgen møtes 2500 klanledere og politikere til stormøte i den afghanske hovedstaden. Foto: AP Photo/Anja Niedringhaus/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Vaktholdet er massivt når 2.500 afghanske klanledere og politikere samles til stormøte i Kabul torsdag. Den viktigste saken er USAs militære engasjement etter 2014.

I over ett år har amerikanske og afghanske myndigheter forsøkt å bli enige om en avtale som skal sikre at amerikanske soldater blir værende i landet når NATO-styrkene trekker seg ut om et drøyt år.

Nå skal stormøtet, eller loya jirgaen, gi sin mening om saken, før den sendes videre til nasjonalforsamlingen.

- I Afghanistan kan hva som helst skje. Vi har ingen struktur eller disiplin i politikken, sier analytikeren Waliullah Rahmani.

Han er ikke i tvil om at president Hamid Karzai er svært oppsatt på at stormøtet skal godkjenne avtalen. Samtidig er det klart at klanlederne har vide fullmakter til å gjøre som de vil.

Forargelse Møtet vekker forargelse hos mange afghanere. De mener det er sløsing med tid og penger og at det bidrar til å gjøre tilværelsen enda mer utrygg.

Området der jirgaen holdes er omgitt av sperringer, og overalt i hovedstaden er soldater og politi utplassert for å sjekke bilister og fotgjengere.

Så sent som lørdag sprengte en selvmordsbomber fra Taliban seg i luften foran bygningen der møtet skal holdes. Ti av de 13 ofrene var sivile.

Boikott Den kvinnelige parlamentarikeren Sahera Sharifi har bestemt seg for å boikotte samlingen.

- Ettersom vi nå har en president, regjering og nasjonalforsamling, er det disse institusjonene som bør avgjøre viktige saker. Karzai ønsker bare å få andre folk til å bære dette historiske ansvaret, sier Sharifi i et intervju med tyske DPA.

Selv stormøtets leder, Afghanistans tidligere president Sebghatullah Mujadadi, har innrømmet at møtet egentlig ikke er nødvendig for å få på plass en avtale.

- Mye å miste Men deltakerne har fortsatt fullmakt til å gjøre vedtak som kan få store konsekvenser for Afghanistan, ikke minst i forholdet til USA.

- Alle forstår hva som står på spill. De forstår den strategiske betydningen av avtalen, sier Rahmani, leder for Kabuls senter for strategiske studier.

- Afghanistan har mer å miste enn USA hvis avtalen ikke blir noe av, mener han.

De to vanskeligste punktene er om amerikanske soldater skal nyte strafferettslig immunitet i Afghanistan, og om de fortsatt skal kunne gjennomsøke afghanske hjem. Dette er krav som USA stiller for fortsatt militært engasjement, men som vekker liten forståelse blant afghanerne, som i årevis har klaget over amerikanske soldaters framferd.

- Vi trenger støtte Sahera Sharifi mener at en avtale er svært viktig. Hun frykter hva som vil skje hvis Afghanistan blir overlatt til seg selv.

- Afghanistan har en spesiell geopolitisk beliggenhet. Vi trenger støtte og beskyttelse. Vi trenger hjelp fra verdenssamfunnet, sier Sharifi.

Den afghanske regjeringen kunngjorde tirsdag at en avtale med USA var på plass, og at president Barack Obama kom til å be om unnskyldning for lidelsene den afghanske befolkningen er påført under krigen.

Opplysningene ble samme dag avvist av Det hvite hus. En unnskyldning fra Obama kommer ikke på tale. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media