LEGGER AN: En kvinnelig politi under opplæring i Afghanistan. Man sliter med rekrutteringen, blant annet fordi kvinner voldtas på jobb.  REUTERS/Raheb Homavandi/Files
LEGGER AN: En kvinnelig politi under opplæring i Afghanistan. Man sliter med rekrutteringen, blant annet fordi kvinner voldtas på jobb. REUTERS/Raheb Homavandi/FilesVis mer

Afghansk kvinnepoliti voldtas av kolleger

Kvinner som jobber i politiet i Afghanistan blir voldtatt av kolleger. Sexuell trakassering er et enormt problem i et land der kvinner som ikke beskyttes av en mannlig slektning betraktes som fritt vilt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Til neste år er opplæring av sikkerhetsstyrker og politi hovedoppgaven for det norske engasjementet i Afghanistan. Rundt 70 nordmenn skal instruere afghanske kolleger i profesjonelt politiarbeid. Men de har en jobb å gjøre, blant annet når det gjelder holdninger.

Egentlig ikke ønsket
- Voldtekt av politikvinner begått av deres mannlge kolleger finner opplagt sted, sier oberst Sayed Omar Saboor, nestsjef for kjønn og menneskerettigheter i det afghanske innenriksdepartementet til telegrambyrået Reuters.
Reuters har snakket med 12 politikvinner i forskjellige avdelinger i den afghanske hovedstaden Kabul. De forteller alle den samme historien anonymt, om seksuell trakassering, om at kvinner systematisk forbigås når det gjelder forfremmelser, og om at de egentlig ikke er ønsket i yrket, fordi det utfordrer kjønnsstereotypene i det sterkt kjønnsdelte Afghanistan. Det har vist seg at det ikke var så lett likevel å hoppe fra burkaen til en virkelighet der kvinner har synlig autoritet.

Forventer sex
31 år gamle Rana sier til Reuters at det blir forventet av de kvinnelige politioffiserene at de oppvarter sine mannlige kolleger seksuelt.
- Det forventes av oss, bare for å få bli i tjenesten, sier hun.
Og oberst Saboor har en forklaring for tilstandene.
- Disse mennene er i stor grad analfabeter og ser på kvinnene (i tjenesten) som umoralske.
Det er ingen tvil om den politiske målsettingen. Den er at det skal være mange kvinner i både den afghanske hæren og i politiet. Det mener president Hamis Karzai, de internasjonale styrkene, og de politiske lederne i landene som har styrker i landet.

- Kvinner når kvinner
- Kvinnene er veldig viktig. Kjønnsperspektivet er med i alt vi gjør i Afghanistan. Kvinner når kvinner, vi vil ha kvinner med på alle nivåer i forsoningsprosessen i Afghanistan, sier forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen.
Hun understreker at kvinnelig politi er viktig for å bygge legitimitet for politiet i den kvinnelige delen av befolkningen.
- Politiet er sentralt for oss i å bygge et bedre Afghanistan, og kvinner kan bidra til å endre holdninger, sier Strøm-Erichsen.
President Karzai sier at målsettingen er å få 5000 politikvinner i Afghanistan. Men så langt er det 1850, og man sliter med rekrutteringen, blant annet fordi rollen som kvinnelig politi utfordrer tradisjonene, særlig blant pashtunerne, den største etniske gruppa i Afghanistan. Kun 15 prosent av de afghanske politikvinnene er pashtunere.
Forsvarsminister Strøm-Erichsen mener at nettopp de problemene kvinnelig afghanistansk politi har rettferdiggjør at det satses på opplæring.
- Det er nettopp de problemene du henviser til som gjør at det vi gjør, med å satse på kvinnelig politi, er så viktig, sier forsvarsminister Strøm-Erichsen.