Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Afghansk narkobaron tatt i USA

Stammeleder Hajji Badhir Noorzai skal ha omsatt heroin for en halv milliard.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I går var det slutt for en av verdens mest ettersøkte narkotikahandlere. Den afghanske stammelederen Hajji Badhir Noorzai ble i helga arrestert i New York for å ha vært hjernen bak en herionliga med multimilliondollar omsetning.

Taliban-alliert

Noorzai skal ha inngått en allianse med det tidligere Taliban-regimet i Afghanistan for å sikre leveranser av heroin for nær en halv milliard kroner, ifølge tiltalen som ble lagt fram i distriktsretten i Manhattan i går.

Arrestasjonen av Noorzai kom som en følge av en mer aggressiv etterforskning av narkotikahandlere i Afghanistan. En stadig økende handel med heroin fra Afghanistan skal ha gitt inntekter på mer enn 14 milliarder kroner i fjor.

I tiltalen heter det at Noorzai, 44, allerede i 1990 skal ha inngått et partnerskap med Talibans mangeårige leder, mulla Mohammad Omar. I 1997, mens Talibanregimet styrte Afghanistan, beslagla myndighetene et trailerlass med morfinbase som tilhørte Noorzai.

Unnskyldning fra mulla Omar

Kort etter ble bilen og morfinbasen levert tilbake til Noorzai med en personlig unnskyldning fra enøyde mulla Omar.

Episoden skapte tette forbindelser mellom Talibanregimet og Noorzai, som etter dette skaffet eksplosiver, våpen og militssoldater til regimet. Slik sikret Noorzai seg beskyttelse for sine opiumsåkre, opiumslaboratorier og transportruter, sier statsadvokat David N. Kelly i New York.

STAMMELEDER NARKOTATT:  Haji Bashir Noorzai risikerer livstid i fengsel for å ha omsatt narkotika for en halv milliard kroner. Foto: SCANPIX/EPA
STAMMELEDER NARKOTATT: Haji Bashir Noorzai risikerer livstid i fengsel for å ha omsatt narkotika for en halv milliard kroner. Foto: SCANPIX/EPA Vis mer

Statsadvokaten la vekt på at Noorzais virksomhet ble noe redusert da Talibanregimet ble styrtet etter den amerikanske invasjonen i Afghanistan i 2001, men at han eksporterte heroin fra Afghanistan og Pakistan til en rekke land, inkludert USA.

- Pengelens

I fengslingsmøtet ga Noorzai ikke inntrykk av å være en rik og kynisk stammeleder og krigsherre, som kontrollerte storparten av opiumsåkrene i det sørlige Afghanistan. Han stilte i retten i blå T-skjorte og bomullsbukse og snakket bare for å bekrefte at han hadde forstått det dommeren sa slik det ble oversatt i retten.

Hans forsvarer sa at Noorzai var ny i landet, og at han ikke hadde økonomiske midler i USA. Blir han dømt risikerer han alt fra minimusstraffen på 10 års fengsel til livstid.

<B>BLAKK: Haji Bashir Noorzai stilte i blå t-skjorte og opplyste at han ikke hadde midler i USA.
<B>FREMDELES PÅ RØMMEN: Taliban-leder mulla Omar.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!