Afghansk opprør mot USA sprer seg

Opprøret mot USA spredte seg fredag til flere nye byer i Afghanistan. Minst ni mennesker mistet livet i urolighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rapportene om at fangevoktere på Guantanamo Bay på Cuba skal ha vanhelliget koranen har satt sinnene i kok i mange kretser, og anti-amerikanske demonstrasjoner fortsatte i Afghanistan fredag for fjerde dag på rad.

Flere sivile skal ha blitt drept i sammenstøt mellom politi og demonstranter, og minst én politimann skal også ha mistet livet. Dette er den sterkeste protestaksjonen mot USA siden Taliban-regimet falt i 2001, og de sterke følelsene som syder er grunn til økende bekymring for president Hamid Karzai.

Brente flagg

Mange av demonstrasjonene startet etter fredagsbønnene. Store folkemengder samlet seg i gatene for å gi uttrykk for sitt raseri mot krenkelsen av Islams hellige bok. Mange ropte anti-amerikanske slagord, andre brente amerikanske flagg og bilder av George W. Bush, mens andre igjen kastet stein mot kontorene til internasjonale hjelpeorganisasjoner, melder BBC.

– Vi mener George W. Bush har startet et korstog med å krenke koranen, sa den ytterliggående religiøse lederen Anwar ul-Haq.

– Vi vil bli tvunget til å begå ekstreme handlinger mot amerikanske borgere rundt omkring i verden dersom noe slikt skjer igjen, advarte han.

Imamer i Kabul forsøkte fredag å roe stemningen. Flere sa at det er helt i orden å demonstrere mot angivelige krenkelser mot koranen, men at det ikke er akseptabelt å ty til vold.

– Grupper som er fiender av Afghanistan står bak dette opprøret, sier talsmann for innenriksministeriet Latfullah Mashal til nyhetsbyrået AP.

– De prøver å gi et bilde av at situasjonen er ustabil, og at sikkerheten ikke er god nok, sier han.

– Skylte koranen i do

Opprøret startet med en artikkel i magasinet Newsweek om at amerikanere har lagt koranen på toalettet for å legge press på muslimske fanger under avhør på Guantanamo Bay. I et tilfelle skal et eksemplar av koranen ha blitt skylt ned i doen.

Vanhelligelse mot koranen eller profeten Mohammed regnes som blasfemi, og kan straffes med døden både i Afghanistan og Pakistan.

Flere kommentatorer mener de sterke følelsene som nå kommer til overflaten også skyldes mer dyptliggende årsaker. Mange afghanere reagerer sterkt på framferden til de amerikanske styrkene i Afghanistan, som nå teller 18.300. Og mange er også kritiske til hjelpeorganisasjonene fordi de føler at de ikke har sett noe til bistandspengene som er pumpet inn i landets økonomi.

USAs utenriksminister Condoleezza Rice har uttalt at det vil bli umiddelbare konsekvenser dersom det viser seg at opplysningene fra Newsweek-artikkelen er sanne. Krenkelser mot koranen vil overhodet ikke bli tolerert, lover hun.

Det militære undersøker nå anklagene, men har foreløpig ikke funnet bevis for opplysningene i artikkelen.

(ANB)