Afghansk opprørsleder erklærer våpenhvile

- Vil ikke lenger drepe brødre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ettersøkt opprørsleder i Afghanistan, Gulbuddin Hekmatyar, erklærer våpenhvile, ifølge en uttalelse som ble lest opp på en afghansk TV-kanal i dag.

- Medlemmer av Hezb-i-Islami har stoppet med og vil ikke lenger drepe brødre og ødelegge landet, men har gått over til politisk aktivitet, heter det i uttalelsen fra gruppen.

Uttalelsen ble sirkulert i Afghanistans hovedstad Kabul og lest opp på en privat TV-kanal i dag.

Hekmatyar har deltatt aktivt i opprøret mot president Hamid Karzai og hans utenlandske støttespillere i Afghanistan, og USA har utlovet en dusør på flere millioner dollar for å få ham pågrepet.

Men på 1980-tallet var Hekmatyar en av hovedmottakerne for økonomisk støtte fra USA på grunn av hans kamp mot den sovjetiske okkupasjonen av landet.

Det blir antatt at han holder til øst i Afghanistan eller i Pakistan mens han driver fraksjonen Hezb-i-Islami, som utfører opprørsangrep uavhengig av Taliban.

- Den afghanske opprørskampen drives billig av overbeviste mennesker og kan fortsette i mange år, sa krigsherren og opprørslederen senest mai i år.

- Tro meg, vi driver denne hellige krigen mens vi ber, mens vi faster og mens vi er på pilegrimsreise, la han til, i et opptak sendt til nyhetsbyrået AFP.

VÅPENHVILE: Opprørsleder Gulbuddin Hekmatyar erklærer våpenhvile, og sier han ikke lenger vil ødelegge landet. Arkivfoto: AFP/Hossaini Massoud/SCANPIX
VÅPENHVILE: Opprørsleder Gulbuddin Hekmatyar erklærer våpenhvile, og sier han ikke lenger vil ødelegge landet. Arkivfoto: AFP/Hossaini Massoud/SCANPIX Vis mer

(NTB)