Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Afghansk soldat arrestert etter skyting

En afghansk soldat er arrestert, mistenkt for å ha hatt befatning med skyteepisoden hvor to norske ISAF-offiserer ble såret tirsdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske offiserer skutt i Afghanistan

De norske majorene, som tjenestegjør i den internasjonale sikkerhetsstyrken ISAF i Afghanistans hovedstad Kabul, ble angrepet da de var ute på patrulje nord for byen.

Den ene offiseren, en 44 år gammel mann fra Harstad, ble alvorlig, men ikke livstruende skadd i angrepet.

Soldat

En soldat som er medlem av Afghanistans åttende hærdivisjon er arrestert og mistenkt for å ha stått bak angrepet, melder nyhetsbyrået AFP.

- Gjerningsmannen er soldat i den 916. enheten i den åttende divisjonen. Han var talibankriger før han sluttet seg til den åttende divisjonen, sier Amanullah Gazar, sjef for divisjonen til AFP. Divisjonen er stasjonert i Mir Bacha Kot-regionen nord for Kabul.

- ISAF-soldater skjøt tilbake da han forsøkte å flykte, og han ble truffet i hodet og hånden, sier Gazar.

Thomas Löbbering, talsmann for ISAF-styrken, bekrefter arrestasjonen.

Thom Knustad, informasjonsoffiser ved Fellesoperativt Hovedkvarter i Jåttå i Stavanger, sier til NTB at de foreløpig ikke har fått opplysninger om at noen er arrestert i forbindelse med angrepet på offiserene.

- Vi vet ennå ikke hvem som står bak skytingen, sier han.

Knustad sier at ISAF-styrkene nå har satt spesielt fokus på det området i Kabul hvor angrepet fant sted for å finne ut av hvem som avfyrte skuddene mot offiserene.

Var på patrulje

- De to sårede var på oppdrag nord i Kabul sammen med to andre norske offiserer da de ble angrepet. De to som ble beskutt holdt vakt ved bilen, mens de to andre var inne i et hus, opplyser Knustad.

De to skadde ble evakuert fra stedet i et tysk evakueringshelikopter, som brakte dem til Kabul flyplass. De ble innlagt på det nederlandske feltsykehuset på flyplassen for behandling og stabilisering. En norsk militærlege er på militærsykehuset.

Den ene av offiserene ble truffet av skudd i siden og fikk en kritisk skade. Han ble tirsdag operert. Tilstanden hans var tirsdag kveld ikke lenger livstruende, men stabil.

Den andre offiseren, fra Ål i Hallingdal, også han 44 år gammel, fikk en kule gjennom skuldermuskelen, og er bare lettere skadd.

- Han går det veldig bra med, sier Knustad.

Snart hjem

Knustad sier at det norske forsvaret vil forsøke å få de to offiserene hjem til Norge så fort som mulig

- De vil bli flyttet til et norsk sykehus enten ved hjelp av Norsk Luftambulanse eller et tysk spesialfly, sier han.

De to skadde majorene var ikke med i spesialstyrkene, men var på tjenesteoppdrag for det såkalte CIMIC-elementet da de plutselig ble beskutt.

CIMIC jobber med sivilt-militært samarbeid, særlig med tanke på humanitær innsats for lokalbefolkningen i operasjonsområdet. Totalt 12 nordmenn, inkludert de to skadde, er på tjenesteoppdrag for CIMIC i Afghanistan.

Risikofylt

Situasjonen i området hvor ISAF-styrken opererer i Kabul er ifølge Knustad svært ustabil og risikofylt, og soldatene tar visse forholdsregler når de opererer i området. De er blant annet utstyrt med hjelm, splintsikre vester og våpen. Knustad vet ikke om offiserene hadde på seg slikt utstyr da de ble angrepet.

Foreløpig skal det ikke være satt inn noen spesielle tiltak for å bedre sikkerheten til soldatene i ISAF-styrken på bakgrunn av angrepet.

- Det er den tysk/nederlandske ledelse av styrkene som tar de avgjørelsene, men det foreligger alltid en løpende vurdering av sikkerheten til soldatene, sier Knustad.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media