Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Afghansk ungdom skulle sendes ut av landet i morgen - stanset av retten i siste sekund

- Det er en stor systemsvikt. 

TRANDUM: 62 afghanere skal fortsatt sitte på Trandum i påvente av retur. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
TRANDUM: 62 afghanere skal fortsatt sitte på Trandum i påvente av retur. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er blitt omtalt som skrekknatta, natta for snart to uker siden da politiet pågrep og fengslet 73 afghanere for uttransportering til Trandum.

Noen av dem hevder de er under 18 år, men blir ikke trodd, blant annet fordi alderstester viser noe annet.

Nå har retten grepet inn og stanset en av utsendingene, hvor en påstått 16 år gammel afghansk gutt skulle sendes tilbake til Kabul i morgen.

Advokat Jostein Løken ved advokatkontoret Elden omtaler det som en skandale.

- Det er en stor systemsvikt. Det tillegges alderstester for stor vekt, til tross for at det er stor usikkerhet omkring dem, sier han til Dagbladet.

Han sier at alle som har snakket med den afghanske ungdommen har konkludert med at vedkommende er mindreårig.

Alderstesten sier imidlertid at han er i 20-årene.

Omstridt testing

Alderstestingen er imidlertid svært omstridt, og flere har påpekt at den mangler medisinskfaglig forankring - noe som har fått advokaten til å saksøke staten.

I kjennelsen sin i dag, tar ikke Oslo Byfogdembete direkte stilling til hvor gammel de mener gutten er, men mener det er såpass stor tvil om alderen at det - sett i betraktning med konsekvensene det kan få for gutten å bli sendt tilbake til Afghanistan - er nok til å stanse utsendingen.

«Staten, herunder ved Utlendingsnemnda og Politiets Utlendingsenhet, forbys å iverksette Utlendingsnemndas vedtak inntil det foreligger dom i tingretten om gyldigheten av vedtaket», skriver Oslo Byfogdembete.

De skriver også at:

«Retten kan ikke, slik saken nå er opplyst og vureres, se at saksøkerens asylforklaring gir grunnlag for å konkludere med svekket troverdight slik UNE gir uttrykk for i sitt vedtak».

- Forferdelig tanke


Saken er den andre utsendelsen Løken klarer å stanse.

I går ble en annen afghansk ungdom også løslatt etter Løkens arbeid.

Han mistenker at flere av afghanerne som nå befinner seg på Trandum kan være barn under 18 år, men at alderstestingene kan bidra til at de sendes til Afghanistan i morgen eller uka etter.

- Jeg synes det er forferdelig å tenke på at sårbare barn har blitt returnert til uvisshet i et for dem ukjent land, for det er sånn at mange av dem er vokst opp i Iran. Det er min plikt som advokat å gripe inn når jeg ser at urett begås, sier Løken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!