Afghansk valgkaos

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Gårsdagens presidentvalg i Afghanistan endte i kaos. Mens velgerne stemte, trakk 15 av 16 kandidater seg, og den sittende president Hamid Karzai var den eneste som ble igjen. Kandidatene trakk seg fordi blekket som ble brukt til å registrere hvem som hadde stemt og til å merke velgernes fingrer før de krysset av på stemmeseddelen, kunne viskes ut igjen. En bønn til FN om å avlyse valget, ble avvist.
  • Nå hadde Karzai uansett vunnet valget, men det er tragisk at gårsdagens historiske begivenhet i det borgerkrigsherjede landet skulle ende på en slik måte. Uansett om Karzai var storfavoritt, vil han få problemer med legitimiteten når mulighetene for valgfusk var så åpenbare som i går. Dette styrker heller ikke FNs eller amerikanernes rolle i Afghanistan, selv om president Bush sjøl er storfornøyd med avviklingen av valget. Karzai ble plukket ut som en framtidig leder av de amerikanske okkupasjonsstyrkene og er selvfølgelig USAs mann som
  • Afghanistans framtidige leder. Hans regjering har liten reell innflytelse noe annet sted i landet enn i og rundt hovedstaden Kabul. Når han en sjelden gang har beveget seg utenfor Kabul, er han omgitt av vakter fra DynCorp Inc., med amerikanske kamphelikoptre i lufta. Det er fortsatt krig i Afghanistan, og opiumdyrkingen finansierer fremdeles både al-Qaida og Taliban. Mange stammer og klaner stemte en bloc ved valget i går, og mange av velgerne var registrert mange ganger.
  • På altfor mange områder er valget i Afghanistan en parodi på et demokratisk valg. Det har ikke vært mulig for en organisert opposisjon å drive effektiv valgkamp. Landet har ingen demokratiske tradisjoner å bygge på, og lever fortsatt i en krigssituasjon som nå har vært i 23 år. Den sannsynlige vinneren av valget er CIAs kandidat som støttes opp av NATO-styrkene som nå har ansvaret for sikkerheten i landet. Det er dessverre fint lite som tilsier at velgerne kunne velge fritt.

Det beste som kan sies om dette valget, er at det er det første, lille, vaklende skritt i en riktig retning. Håper vi.