Afghanske flyktninger frøs i hjel

Minst 440 mennesker har frosset i hjel i flyktningleirer ved byen Herat i Afghanistan de siste døgnene. De fleste av de døde er kvinner og barn, opplyser Kirkens Nødhjelp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et plutselig væromslag mandag har ført til at over 300.000 afghanere er truet av både kulde og hungersnød.

- Vi antar at ofrene for den ekstreme kulden i hovedsak var barn, eldre og kvinner, sier FNs samordningskontor for Afghanistan i en uttalelse.

De siste dødstallene er registrert blant 80.000 mennesker i seks leire rundt Herat. Temperaturen har vært nede i minus 25 grader.

En halv million afghanere har flyktet fra hjemmene sine siden i sommer på grunn av den verste tørken i manns minne, og på grunn av krigen mellom talibanmilitsen og geriljaen i nordområdene.

- På grunn av neste tomme matlagre i flyktningleirene er mange av flyktningene underernærte. Dette fører igjen til at mange er så svake at de ekstremt lave temperaturene er livsfarlige, sier Øyvind Nordlie i Kirkens nødhjelp.

Organisasjonen har nå søkt Utenriksdepartementet om 2,9 millioner kroner til varme klær, tepper, telt og brensel.

Bare natt til mandag døde 110 mennesker. Kulda gjorde at bilmotorer streiket, og hjelpearbeiderne klarte dermed ikke å få flyktningene ut av området før det var for sent.

- Dette var dessverre ikke en enkeltstående hendelse, men vil fortsette å skje så lenge det er så kaldt om natta, sier nestleder i FNs utviklingsprogram Knut Østby til NTB.

(NTB)