Afghanske foreldre gir barna opium til frokost

I et land med økende rusavhengighet er også barn blant ofrene.

 AVHENGIGE:  Bildet viser kvinner som røyker opium med et barn til stede i byen Sarab i Badakhshan-provinsen i Afghanistan - et land hvor hele familier ender opp med å bli rusavhengige. Foto: AP Photo/Julie Jacobson/Scanpix
AVHENGIGE: Bildet viser kvinner som røyker opium med et barn til stede i byen Sarab i Badakhshan-provinsen i Afghanistan - et land hvor hele familier ender opp med å bli rusavhengige. Foto: AP Photo/Julie Jacobson/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rusavhengighet er et stadig økende problem i Afghanistan. Antall opiumavhengige afghanere har fordoblet seg de siste fem årene.

Men det er ikke bare voksne som er ofre for narkotikamisbruket. Afghanske foreldre gir også opium til sine barn — enten som medisin eller for å roe dem ned.

- Hvis jeg ikke gir ham opium, så sover han ikke. Og han lar meg ikke få jobbe, sier den afghanske moren Aziza til CNN.

Hun har akkurat gitt sønnen sin en klump med ren opium til frokost. Aziza er oppvokst i en fattig familie i Balkh-provinsen. Hun har ingen utdannelse, og kjenner ikke til helseskadene og avhengigheten som opium skaper.

- Vi gir barna opium når de er syke, også, sier hun.

- Medisin Selv bruker de voksne opium som smertestillende for å kunne jobbe flere timer om dagen.

- Opium er ikke noe nytt her. Det er en gammel tradisjon, og noen steder er det som en religion, sier legen Mohamed Daoud Rated ved et rehabiliteringssenter for narkomane i Balkh-provinsen.

Senteret ligger en firetimers kjøretur fra stedet der Aziza bor. Men de har bare 20 sengeplasser og en håndfull ansatte som skal hjelpe til med å bekjempe rusavhengigheten.

- Folk bruker opium som et rusmiddel eller som medisin. Hvis et barn gråter, så gir de det opium. Hvis det ikke får sove, så bruker de opium. Hvis et barn hoster, så gir de det opium, sier Rated.

Rundt én million afghanere i alderen 15 til 64 år er avhengige av narkotika, ifølge en undersøkelse gjort av afghanske myndigheter og UNODC, FN-organet som arbeider for bekjempelse av narkotika og kriminalitet. Undersøkelsen ble offentliggjort i fjor sommer.

Det er en fordobling i løpet av fem år. Halvparten av voksne rusavhengige afghanere oppga i denne undersøkelsen å ha gitt barna sine opium.

- Narkotika i brystmelken Sikkerhetsselskapet Spectre Group International har siden 2008, på oppdrag fra det amerikanske utenriksdepartementet, forsøkt å kartlegge virkningen av passiv opiumsrøyking.

I hjemmene som ble undersøkt, fant de spor av opium og heroin i lufta, på tepper og puter, på møbler og i klærne.

- Vi fant spor av narkotika i 31 av 42 hjem, og i babyer på 14 måneder. Vi tok også urinprøver, prøver av hår og i noen tilfeller fant vi også spor av narkotiske stoffer i brystmelken til ammende mødre, sa Doug Wankeli Spectre Group International til Dagbladet i april, like etter at undersøkelsen ble offentliggjort.

Om lag 90 prosent av verdens opium kommer fra Afghanistan. Opium brukes blant annet til å lage heroin.

Afghanske myndigheter har til nå gjennomført halvhjertede kampanjer rettet mot narkotikaøkonomien, men en rekke sentrale personer i nasjonalforsamlingen og kretsen rundt president Hamid Karzai har blitt anklaget for selv å være involvert i trafikken.

NATO har også blitt anklaget for å lukke øynene for opiumsdyrkingen av frykt for å skaffe seg flere fiender enn de har fra før landet.

Blant dem som har kritisert NATO for dette, er Russland, som har omtalt Vestens strategi som en «utilgivelig feil som er dømt til å mislykkes».