Afghanske guttunger blir gatebarn i Europa

Familier selger alt de eier for at ett av barna deres skal sikres en lys framtid i Vesten.

UTEN HJEM: Afghanske gatebarn inntar parken Villemin i Paris on March 26, 2009. Flyktningeorganisasjonen Terre d'Asile har kartlagt 683 mindreårige hjemløse flyktninger i Paris. Foto: AFP / JOEL SAGET/SCANPIX
UTEN HJEM: Afghanske gatebarn inntar parken Villemin i Paris on March 26, 2009. Flyktningeorganisasjonen Terre d'Asile har kartlagt 683 mindreårige hjemløse flyktninger i Paris. Foto: AFP / JOEL SAGET/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Afghanske familier selger alt de eier for at ett av barna deres skal sikres en lys framtid i Vesten. Men stadig flere ender opp som gatebarn i Europas storbyer.

Når småbarna har forlatt lekeplassen i et av Paris mest trendy strøk, smyger flere titall afghanske gutter seg inn. Like ved sklia setter guttene opp sine små telt av pappkartong. De ruller ut tepper og soveposer eller kryper sammen like ved buskene i parken Jardin Villemin. Her får de seg noen timers søvn, før gatene igjen fylles av franskmenn på vei til jobb, og barna kommer for å leke.

Guttene har alle kommet til Europa i håp om et bedre liv. Ofte har foreldrene deres satset alt de eier på den store reisen, ifølge Poul Brandrup, landdirektør for Redd Barna i Afghanistan.

- Mange familier realiserer alle sine verdier for å kunne betale menneskesmuglere 2.000 til 3.000 dollar, sier han til NTB. Men barna som kommer til Europa, er bare toppen av isfjellet. Mye tyder på at de fleste havner i klørne på menneskesmuglere som misbruker dem som slaver og prostituerte.

Skuffelse

I parken i Paris forteller de afghanske ungguttene om skuffelsen de føler over livet i ett av verdens rikeste land.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer