Afghanske guttunger blir gatebarn i Europa

Familier selger alt de eier for at ett av barna deres skal sikres en lys framtid i Vesten.

UTEN HJEM: Afghanske gatebarn inntar parken Villemin i Paris on March 26, 2009. Flyktningeorganisasjonen Terre d'Asile har kartlagt 683 mindreårige hjemløse flyktninger i Paris. Foto: AFP / JOEL SAGET/SCANPIX
UTEN HJEM: Afghanske gatebarn inntar parken Villemin i Paris on March 26, 2009. Flyktningeorganisasjonen Terre d'Asile har kartlagt 683 mindreårige hjemløse flyktninger i Paris. Foto: AFP / JOEL SAGET/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Afghanske familier selger alt de eier for at ett av barna deres skal sikres en lys framtid i Vesten. Men stadig flere ender opp som gatebarn i Europas storbyer.

Når småbarna har forlatt lekeplassen i et av Paris mest trendy strøk, smyger flere titall afghanske gutter seg inn. Like ved sklia setter guttene opp sine små telt av pappkartong. De ruller ut tepper og soveposer eller kryper sammen like ved buskene i parken Jardin Villemin. Her får de seg noen timers søvn, før gatene igjen fylles av franskmenn på vei til jobb, og barna kommer for å leke.

Guttene har alle kommet til Europa i håp om et bedre liv. Ofte har foreldrene deres satset alt de eier på den store reisen, ifølge Poul Brandrup, landdirektør for Redd Barna i Afghanistan.

- Mange familier realiserer alle sine verdier for å kunne betale menneskesmuglere 2.000 til 3.000 dollar, sier han til NTB. Men barna som kommer til Europa, er bare toppen av isfjellet. Mye tyder på at de fleste havner i klørne på menneskesmuglere som misbruker dem som slaver og prostituerte.

Skuffelse

I parken i Paris forteller de afghanske ungguttene om skuffelsen de føler over livet i ett av verdens rikeste land.

- Jeg ble fortalt at Frankrike var menneskerettighetenes land, men se! Dere fører krig i landet vårt, og her behandler dere oss ikke engang som mennesker, sier Hassan til en journalist fra det franske nyhetsbyrået AFP.

- Vi er ikke tiggere, understreker en annen gutt kalt Bashar. 15-åringen forteller at både foreldrene og søsknene ble drept da han var åtte år gammel, og at det var onkelen som betalte menneskesmuglerne etter å ha solgt butikken sin. Om historien er sann, er uvisst. Ofte er barna drillet i hva de skal si, slik at de ikke risikerer å bli sendt hjem igjen.

Brandrup er blant dem som mener at det i mange tilfeller ville vært best om guttene ble sendt hjem og gjenforent med sine familier. Men for guttene vil dette være det ultimate nederlag ettersom familiene har satset alt de eier på at de skal lykkes. - Deres situasjon er svært ulykkelig, fastslår Brandrup.

«Lille Kabul»

Så mange som 100 afghanske flyktninger, noen av dem bare tolv år, dukker opp ved parken i Paris, som også kalles «Lille Kabul», hver eneste kveld.

Foto:  AFP/ JOEL SAGET/SCANPIX
Foto: AFP/ JOEL SAGET/SCANPIX Vis mer

Organisasjonen Terre dAsile registrerte i fjor nær 700 asylsøkere under 18 år som var overlatt til seg selv. Den har 28 sengeplasser til rådighet for ungdommene og jobber også med å skaffe fosterfamilier, men de er altfor få.

Derfor satser flere frivillige organisasjoner på å hjelpe guttene der de er, ved å servere frokost og tilby annen hjelp. Det har ført til klager fra naboene, som mener det blir for mye bråk i parken. Tidligere ble guttene jaget bort av politiet midt på natten, men straks politiet var dratt, dukket de opp igjen.

Også i land som Spania, Italia og Hellas meldes det om at stadig flere mindreårige asylsøkere lever på gata.

Narkomane

Et tilleggsproblem er at flere av de afghanske ungdommene trolig er narkomane, som følge av den lette tilgangen til opium i hjemlandet, ifølge Brandrup.

I tillegg til Afghanistans enorme narkotikaproblem, med cirka 1 million narkomane, peker han på at afghanere flest har fått det verre, og ikke bedre, etter invasjonen i 2001. Den økonomiske utviklingen består av veier og elnett, mens de fattige er blitt enda fattigere.

Nylig fikk guttene i Paris besøk av innvandringsminister Eric Besson. Nå har han nedsatt en arbeidsgruppe som skal finne ut hva som kan gjøres for de mange mindreårige asylsøkerne, og en rapport er ventet til sommeren. Men enn så lenge må guttene leve på gata.

Livet i Frankrike ble ikke helt slik de hadde tenkt seg.

(NTB)

Foto:  AFP/ JOEL SAGET/SCANPIX
Foto: AFP/ JOEL SAGET/SCANPIX Vis mer