Afghanske ISAF-tolker søker asyl i Sverige

- De som har et åpenbart beskyttelsesbehov fordi de har jobbet som tolk for norske styrker, vil få komme til Norge, sier statssekretær.

SVENSKE SOLDATER: Her er svenske soldater, som er en del av ISAF-styrken i Afghanistan. Foto: AP Photo/Rahmat Gul/NTBScanpix
SVENSKE SOLDATER: Her er svenske soldater, som er en del av ISAF-styrken i Afghanistan. Foto: AP Photo/Rahmat Gul/NTBScanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

De afghanske tolkene som jobber for den svenske militærstyrken i Mazar-i-Sharif søker asyl i Sverige.

Gruppen på 24 tolker har levert inn asylsøknader til ambassadekontoret på den svenske militærbasen, skriver Svenska Dagbladet.

Tolkene frykter de vil bli drept av Taliban når den internasjonale ISAF-styrken trekker sine kampsoldater ut av landet innen utgangen av 2014.

Men det svenske Migrationsverket mener faren for Taliban-angrep mot tolkene ikke er tilstrekkelig stor til å gi automatisk asyl, skriver Svenska Dagbladet.

Norske soldater er bekymret for situasjonen til de afghanske tolkene som har jobbet for dem, men heller ikke Norge vil sette i verk noen spesialtiltak for tolkene etter at de norske soldatene trekkes ut i høst.

- Tolkene har hatt gode jobber med høy lønn over lang tid og i så måte fått en rekke fordeler av å jobbe for Norge. Det er ikke slik at disse personene nødvendigvis er forfulgt, sier statssekretær Roger Ingebrigtsen (Ap) i Forsvarsdepartementet til NTB.

Men han opplyser at enhver eventuell asylsøknad fra afghanske tolker vil få en grundig og individuell behandling.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer