Afghanske krigere inn i provinshovedstad

Styrkene til en krigsherre i Afghanistan har tatt kontroll over deler av en provinshovedstad og tvunget guvernøren på flukt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hendelsen viser hvor vanskelig president Hamid Karzais arbeid med å avvæpne de mange krigsherrene i landet er.

Styrkene til kommandanten Abdul Salaam tok torsdag over deler av Chaghcharan, som er hovedstad i den sentrale provinsen Ghor. Flere hunder raketter skal ha blitt avfyrt mot sivile områder av byen, opplyser Zaman, som er provinsens sikkerhetskommandant.

- Byen er delt i to akkurat nå. Den ene delen er under regjeringsstyrkenes kontroll, og den andre er under Abdul Salaams kontroll, sier Zaman, som bare bruker dette ene navnet.

Avvæpning

Det er foreløpig uklart om noen ble drept eller såret under kampene om byen, og krigsherren Abdul Salaam sier hans styrker kontrollerer Chaghcharan.

Ghors guvernør, Abrahim Malikzada, måtte flykte fra provinsen da hovedstaden ble angrepet.

- Jeg forlot Ghor torsdag ettermiddag og akkurat nå er jeg i Herat, sier han til nyhetsbyrået Reuters.

Den siste voldsbølgen kommer samtidig med at regjeringen forsøker å avvæpne de mange ulike fraksjonenes krigere, blant andre Salaams styrker. Avvæpningen er viktig for å stabilisere landet i forkant av de historiske valgene i september.

Ber om styrker

FN kom torsdag med en ny henstilling til NATO om å utvide sitt militære engasjement i Afghanistan i god tid før valgene. NATOs faste råd har allerede vedtatt at den NATO-ledede styrken på 6.400 soldater skal utvides. Men alliansens medlemsland har så langt nølt med å sende inn flere soldater, til tross for gjentatte oppfordringer fra FNs sikkerhetsråd og den afghanske regjeringen til president Hamid Karzai.

- Vi håper at NATO-landene som skal stille styrker kommer opp med det antall soldater vi mener er nødvendig for økt sikkerhet fram mot valgene, sier FN-talsmann Manoel de Almeida e Silva i Kabul.

Ikke i sør og øst

NATO ønsker ikke å sende soldater inn i de østlige og sørlige provinsene, til tross for uttalte ønsker fra FN og Karzai. Det er i disse områdene de tidligere makthaverne fra Taliban står sterkt og brorparten av de vel 100 politisk motiverte drapene har også funnet sted i disse provinsene.

Spørsmålet om flere soldater til Afghanistan vil bli drøftet når stats- og regjeringssjefene i de 26 NATO-landene møtes til toppmøte i Istanbul 28.-29. juni.

(NTB-Reuters)