Afghanske soldater planla selvmordsaksjoner

En rekke afghanske regjeringssoldater er pågrepet, mistenkt for å ha planlagt selvmordsaksjoner mot forsvarsdepartementet og busser som frakter departementets ansatte.

FANT SELVMORDSVESTER: Ti selvmordsvester er funnet inne på det afghanske forsvarsdepartementet område i Kabul. Her kommer en afghansk soldat til unnsetning etter at en annen soldat begynte å skyte rundt seg og drepte to medsoldater i april i fjor. Foto: SCANPIX/AP Photo/Musadeq Sadeq
FANT SELVMORDSVESTER: Ti selvmordsvester er funnet inne på det afghanske forsvarsdepartementet område i Kabul. Her kommer en afghansk soldat til unnsetning etter at en annen soldat begynte å skyte rundt seg og drepte to medsoldater i april i fjor. Foto: SCANPIX/AP Photo/Musadeq SadeqVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge The New York Times er det funnet over ti selvmordsvester skjult inne på det afghanske forsvarsdepartementets strengt bevoktede område, og 16 menn, blant dem regjeringssoldater, skal være pågrepet, mistenkt for delaktighet i terrorplanene.

Vestlige styrker er fra før i høy beredskap etter en rekke angrep og aksjoner fra afghanske politifolk og regjeringssoldater i år.

Ofre for allierte Av de nærmere 100 utenlandske soldatene som er drept i Afghanistan hittil i år, har hver sjette falt som offer for kuler fra det man trodde var afghanske allierte.

Senest mandag ble tre soldater i den NATO-ledede ISAF-styrken drept under slike omstendigheter, to av en mann iført regjeringshærens uniform og én av en mann i politiuniform.

Detaljer rundt terrorplanene som nå avdekkes, er fortsatt uklare.

Ifølge afghanske og vestlige kilder var planen trolig å gjennomføre et koordinert angrep mot departementet og mot busser som frakter ansatte hjem etter arbeidstid.

Ifølge en kilde i departementet fryktes det at minst to bombemenn fortsatt er på frifot, og sikkerhetstiltakene i området rundt det afghanske forsvarsdepartementet, der det også ligger flere vestlige ambassader, er trappet opp.

Haqqani-nettverket Det er tidligere gjennomført flere spektakulære angrep og aksjoner i hjertet av den afghanske hovedstaden, men en talsmann for Taliban benektet tirsdag kjennskap til planene som nå er avslørt.

De fleste angrepene i Kabul er trolig utført av det såkalte Haqqani-nettverket, en opprørsgruppe med base i Nord-Waziristan i Pakistan som opererer uavhengig av Taliban, selv om de sverger lojalitet til Talibans leder mulla Muhammad Omar.

Haqqani-nettverket mistenkes også for å ha bånd til terrornettverket al-Qaida, samtidig som de historisk har hatt kontakt med den pakistanske sikkerhetstjenesten ISI. (NTB)