Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Afghanske styrker mot Tora Bora

Rundt 2.000 afghanske soldater skal ha begynt jakten på Osama bin Laden i fjellene ved Tora Bora.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En talsmann for den militære kommandanten i Jalalabad, som ligger nær grensen til Pakistan, sier at stammerådet i byen har mobilisert 2.000 lokale krigere som nå skal ha begitt seg inn i fjellområdene ved Tora Bora for å slåss mot Taliban-soldatene og deres støttespillere som holder stand der.

- De er på vei til området nå. Vi regner med at kampene begynner i morgen, sa talsmannen for kommandanten Hazrat Ali Ali til Reuters.

Soldatene dro sørover mot Tora Bora i fire biler. Området ligger ca. 50 kilometer sør for Jalalabad. Amerikanske fly har bombet fjellområdet daglig den siste tiden i håp om å ramme bin Ladens underjordisk hulesystem.

Kandahar

Samtidig hardner kampene lenger sør, ved byen Kandahar som er Taliban-leder Mohammad Omars bastion. Den intense amerikanske bombingen har ført til at lokale krigere ifølge deres egne talsmenn har klart å rykke langt nærmere Kandahar by.

Ahmad Karzai sier at styrkene til hans bror, pashtuneren Hamid Karzai, i natt fikk kontroll over et område 30 kilometer nord for byen og møtte liten motstand. Men ifølge det Taliban-vennlige nyhetsbyrået AIP sier kilder i Taliban at angrepet ble slått tilbake.

Kamper på flyplassen

Ifølge Karzai var det i dag harde kamper om flyplassen i Kandahar, mellom lokale pashtunere og arabiske krigere som tilhører Osama bin Ladens styrker.

KLARE TIL KAMP: Afghanske soldater samlet  en liten leir ved Jalalabad. Nå starter angrepet på hulekomplekset Tora Bora.Foto: EPA/SCANPIX
KLARE TIL KAMP: Afghanske soldater samlet en liten leir ved Jalalabad. Nå starter angrepet på hulekomplekset Tora Bora.Foto: EPA/SCANPIX Vis mer

Amerikanske bombefly var stadig på vingene, og de bombet også fjellområdene sør for byen. Talibankilder sa til AIP at angrepene kom hvert femte minutt.

Det er flere hundre arabiske og tsjetsjenske soldater som kjemper for Osama bin Laden i Kandahar, og de komme til å gjøre innbitt motstand, sier Taliban-soldater som har overgitt seg. Også Taliban-leder Mohammad Omar har sagt at han vil kjempe til døden..

Ny fase

På en flystripe i ørkenen utenfor Kandahar forbereder amerikanske og australske spesialstyrker seg på aksjoner som kan bety en ny og farligere fase - bakkekrig.

De australske soldatene kom til basen i dag. I tillegg er et fåtall australske, britiske og tyske offiserer til stede for å koordinere styrkene i Afghanistan.

Basen ble overtatt av amerikanerne 25. november. Rundt ti Hercules-fly og andre transportfly har landet hver eneste natt med utstyr og forsyninger. Men soldatene har ikke vært i kamp den siste uka, sier ledelsen på basen.

image: Afghanske styrker mot Tora Bora
KLARE TIL KAMP: Afghanske soldater samlet en liten leir ved Jalalabad. Nå starter angrepet på hulekomplekset Tora Bora.Foto: EPA/SCANPIX
Hele Norges coronakart