Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Afghanske tenåringer: - Vi ble torturert

Forteller om tida i amerikansk hemmelig fengsel på Bagram-basen.

BEDRE FORHOLD? Et nytt fengsel skal snart åpne på den amerikanske basen ved Bagram-flyplassen i Afghanistan, og skal gi fangene bedre forhold enn de har hatt tidligere. USAs president Barack Obama har sagt at det må bli slutt på ulvolige avhørsmetoder. Likefullt kommer det nye anklager om at amerikanerne utsetter afghanske fanger på basen for inhuman behandling. Massoud HOSSAINI/AFP
BEDRE FORHOLD? Et nytt fengsel skal snart åpne på den amerikanske basen ved Bagram-flyplassen i Afghanistan, og skal gi fangene bedre forhold enn de har hatt tidligere. USAs president Barack Obama har sagt at det må bli slutt på ulvolige avhørsmetoder. Likefullt kommer det nye anklager om at amerikanerne utsetter afghanske fanger på basen for inhuman behandling. Massoud HOSSAINI/AFP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||To afghanske tenåringer hevder de ble torturert av amerikanske soldater i et hemmelig fengsel på Bagram-basen.

De to ungdommene som ble pågrepet i Afghanistan tidligere i år, sier de ble slått, fotografert nakne, nektet søvn og holdt isolert i betongceller i minst to uker mens de daglig ble forhørt om sitt angivelige forhold til Taliban.

Opplysningene kan ikke bekreftes av uavhengige kilder, men de detaljerte historiene deres virker troverdige, skriver The Washington Post.

Dersom opplysningene er korrekte, betyr det at de amerikanske styrkene i Afghanistan har fortsatt sin harde behandling av fanger trass i at president Barack Obama har sagt han vil ha slutt på ulovlige forhørsmetoder.

Mishandling som slag, nekting av søvn og seksuelle ydmykelser er forbudt i avhør ifølge amerikansk lov.

«Svart» fengsel

Fengselet som de to ungdommene beskriver, kan være en hemmelig del av Bagram-basen, av afghanere kalt «Bagrams svarte fengsel», som drives av de amerikanske spesialstyrkene i Afghanistan, skriver The Washington Post.

Denne er atskilt fra det vanlige fengselet på basen, der om lag 700 personer holdes fanget.

De to ungdommene, 17 år gamle Issa Mohammad og Abdul Rashid, som sier han er yngre enn 16 år, holdes nå i forvaring ved et ungdomssenter i Kabul.

Bare gråt

Rashid, som kommer fra en bondefamilie i Khost, sier han ble pågrepet sammen med faren og onkelen på forsommeren. Først ble han brakt til en base i Khost og deretter fløyet til Bagram-basen.

Der ble han holdt innesperret i en naken betongcelle der han så vidt kunne ligge utstrakt, forteller han. Hver gang han prøvde å sove, hamret soldatene på døra, og under de mange timer lange forhørene ble han ofte slått i ansiktet.

- Jeg bare gråt og gråt. Jeg er for ung. Jeg visste ikke hvordan et fengsel ser ut en gang, sier Rashid, som benekter enhver forbindelse med Taliban.

- Behandles humant

En talsmann for det amerikanske forsvarsdepartementet, generalløytnant Mark Wright, sier at det militære ikke kommenterer enkeltsaker, men understreker at alle fanger blir behandlet menneskelig og tråd med Genève-konvensjonene.

- Vår politikk er og har alltid vært å behandle fanger humant, sier han.

- Det har vært noen tilfeller der dette ikke har skjedd, og tjenestemenn er blitt holdt ansvarlig for dette, legger han til.

USA er nå i ferd med å bygge et nytt militært forvaringssenter i Bagram-basen. Det nye fengselet har både rom for familiebesøk og rekreasjonsområder, og alle fengslede vil få celler med naturlig lys, en madrass, to tepper, et bønneteppe og en Koran. (©NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media