Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Afghanske tolker for norske soldater søker asyl i Norge

Frykter at de vil bli utsatt for hevnaksjoner når Norge trekker seg ut av landet.

SKAL UT: Her er norske soldater i Maimanah i Fayrab i Afghanistan. De skal forlate baseb 1. oktober. 
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
SKAL UT: Her er norske soldater i Maimanah i Fayrab i Afghanistan. De skal forlate baseb 1. oktober. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tolker som har risikert livet på jobb for de norske soldatene i Afghanistan, frykter at de vil bli utsatt for hevnaksjoner når Norge trekker seg ut av landet. Håpet er norsk asyl.

- Når NATO trekker seg ut og vi er alene igjen, vil ingen beskytte oss. Fienden kan lett drepe hvis de ønsker det, sier tolken Sadiq til TV 2.

Oberst Odd Andreas Søbstad forteller at tolkene kan være i fare fordi de sitter på tilgang til sensitiv og gradert informasjon, som sikkert andre i Afghanistan er interessert i å få tilgang til.

- Og da kan disse bli satt under et ganske stort press av for eksempel opprørere, sier Søbstad.

Forsvarsminister Espen Barth Eide (Ap) fastslår imidlertid at man ikke automatisk får beskyttelse dersom man innehar gradert informasjon og har risikert livet sitt på jobben.

- De får ingen spesialbehandling utover det at de får anledning til å søke om individuelt beskyttelsesbehov om de kan dokumentere det, sier Eide.

Selv om det bare er et par uker til de norske soldatene forlater Afghanistan, har tolkene ennå ikke fått svar på søknadene.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media