AFP-avtale og 5,6 prosent tillegg

Fem kroner ekstra i timen til lavtlønte. 19 000 kroner i tillegg med lønn på 330 000 i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fem timer på overtid i morges ble LO og NHO enige om en ny lønnsavtale. Dermed blir det ingen streik blant nærmere 40 000 arbeidstakere i dag, som varslet.

Her er teksten i nattens avtale, fra Riksmeklingsmannens protokoll.

På en pressekonferansen hos Riksmeklingsmannen ved 05-tiden ble det klart at alle som omfattes av dette store oppgjøret får et generelt tillegg på to kroner i timen. I tillegg får lavtlønte et tillegg på tre kroner timen.

Avtalen har en ramme på 5,6 prosent lønnsøkning. En arbeidstaker med 330 000 kroner i årslønn får om lag 19 000 kroner i tillegg.

Ikke minst er LO og NHO blitt enige om en ny AFP-ordning, som i løpet av natta ble velsignet av regjeringen.

LO vant AFP-kampen

LO har langt på vei fått støtte for sine forhandlingspill. 62-åringer får om lag 10 000 kroner i lønnstillegg, skal kunne ta ut AFP-pensjon uten å få økonomiske fratrekk hvis de velger å jobbe ved siden av.

- Vi er veldig godt fornøyd med løsning på AFP-floken og at de lavtlønte er blitt tilgdoesett i oppgjøret, sier LO-leder Roar Flåthen til NRK Dagsnytt.

AFP-avtale og 5,6 prosent tillegg

Slik oppsummerer Flåthen nattens avtale på LOs hjemmesider.

Enstemmig anbefaling

Avtalen skal ut til uravstemming blant LO-medlemmene, men nattas avtale er enstemmig i arbeidstakernes forhandlingsdelelegasjon. Og der er alle de store LO-forbundene representert.

Også NHO-sjef Finn Bergesen var fornøyd da de første tallene fra avtalen ble lagt fram i grålysingen.

- Det har vært kompliserte forhandlinger, og vi har kommet til et fornuftig resultat ut fra situasjonen. En ramme på 5,6 prosent er lavere enn felre hadde ventet, sier Bergesen.