Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

AFP-avtale og 5,6 prosent tillegg

Fem kroner ekstra i timen til lavtlønte. 19 000 kroner i tillegg med lønn på 330 000 i dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Fem timer på overtid i morges ble LO og NHO enige om en ny lønnsavtale. Dermed blir det ingen streik blant nærmere 40 000 arbeidstakere i dag, som varslet.

Her er teksten i nattens avtale, fra Riksmeklingsmannens protokoll.

På en pressekonferansen hos Riksmeklingsmannen ved 05-tiden ble det klart at alle som omfattes av dette store oppgjøret får et generelt tillegg på to kroner i timen. I tillegg får lavtlønte et tillegg på tre kroner timen.

Avtalen har en ramme på 5,6 prosent lønnsøkning. En arbeidstaker med 330 000 kroner i årslønn får om lag 19 000 kroner i tillegg.

Ikke minst er LO og NHO blitt enige om en ny AFP-ordning, som i løpet av natta ble velsignet av regjeringen.

LO vant AFP-kampen

LO har langt på vei fått støtte for sine forhandlingspill. 62-åringer får om lag 10 000 kroner i lønnstillegg, skal kunne ta ut AFP-pensjon uten å få økonomiske fratrekk hvis de velger å jobbe ved siden av.

- Vi er veldig godt fornøyd med løsning på AFP-floken og at de lavtlønte er blitt tilgdoesett i oppgjøret, sier LO-leder Roar Flåthen til NRK Dagsnytt.

image: AFP-avtale og 5,6 prosent tillegg

Slik oppsummerer Flåthen nattens avtale på LOs hjemmesider.

Enstemmig anbefaling

Avtalen skal ut til uravstemming blant LO-medlemmene, men nattas avtale er enstemmig i arbeidstakernes forhandlingsdelelegasjon. Og der er alle de store LO-forbundene representert.

Også NHO-sjef Finn Bergesen var fornøyd da de første tallene fra avtalen ble lagt fram i grålysingen.

- Det har vært kompliserte forhandlinger, og vi har kommet til et fornuftig resultat ut fra situasjonen. En ramme på 5,6 prosent er lavere enn felre hadde ventet, sier Bergesen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media