AFP: Terroristen i Toulouse skal være død

Tre politimenn skadet i skuddveksling.

 VIL FORKLARE SEG:   Den draps- og terrorsiktede Mohamed Merah i tidligere tv-bilder fra den franske statslige tv-kanalen France 2. FOTO: FRANCE 2/REUTERS/SCANPIX.
VIL FORKLARE SEG: Den draps- og terrorsiktede Mohamed Merah i tidligere tv-bilder fra den franske statslige tv-kanalen France 2. FOTO: FRANCE 2/REUTERS/SCANPIX.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TOULOUSE (Dagbladet): SISTE: Tre politimenn skal ha blitt skadet i aksjonen, en alvorlig, melder France 24.

Ifølge nyhetsbyrået AFP skal den antatte gjerningsmannen være død.

- Det smalt veldig her for noen sekunder siden, og vi kunne klart høre at det ble fyrt av skudd fra automatvåpen, sier Dagbladets reporter på stedet.

En ambulanse kjørte for kort tid siden av gårde mot sykehuset.

- Det virket ikke som den hadde det travelt, sier Dagbladets reporter.

Spesialstyrker kom for kort tid siden ut fra bygningen og røykdykkere og brannvesen rykket inn.

Et par minutter etter klokka 10.30 kunne Dagbladet høre tre eksplosjoner ved boligblokka - den første kraftig og de to neste mindre.

Flere politifolk Dagbladet er i kontakt ved sperringene 200 meter unna blokka sier at de ikke vet hva som skjer.

Ifølge BBC kan den franske innenriksministeren Claude Gueant  ikke bekrefte om terror- og drapsjagede Mohamed Merah (24)  er i live.

I morgentimene er det motstridende meldinger om 24-åringen vil overgi seg eller «dø med våpen i hånd».

Mohamed Merah kan ha begått selvmord, antydet innenriksministeren i et direktesendt intervju med radiostasjonen RTL torsdag morgen.

I går fortalte han til en reporter på telefon at han vil forklare seg.

 FIKK MED SEG HUNDEN:  Regine Miginiac er en av naboene som ble eavkuert fra boligblokka der 24-åringen barrikaderer seg. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET.
FIKK MED SEG HUNDEN: Regine Miginiac er en av naboene som ble eavkuert fra boligblokka der 24-åringen barrikaderer seg. FOTO: HENNING LILLEGÅRD/DAGBLADET. Vis mer

Dagbladet møtte i går kveld engstelige naboer som tidligere på dagens var evakuert fra hjemmene sine av bevæpnet politi. En av dem er Regine Miginiac. Den eneste hun fikk med seg da hun i hui og hast måtte rømme fra leiligheten, var hennes lille hund.

- Det er forferdelig. Jeg er i sjokk, sier Regine mens hun omsorgsfullt stryker hunden over pelsen.

Hun står utenfor Caserne Perignon, det militære hovedkvarteret som tidligere på dagen har hatt besøk av Frankrikes president Nicolas Sarkozy. Regine har tilbrakt dagen i tryggheten i Caserne Perignon.

Nå er hun på vei til en venn som bor på en annen kant av byen.

- Jeg er drittlei av dette. Jeg vil komme hjem og sove i mitt eget hus, sier hun til Dagbladet mens hun venter på en bil som skal komme
og plukke henne opp.

Vil forklare seg For to uker siden mottok den draps- og terrormistenkte Mohamed Merah (24) penger innsamlet gjennom et utenlandsk nettverk og et fransk nettverk. Med disse pengene har han skaffe seg våpen og leilighet i byen Toulouse.

Journalist Ebba Kalondo kom i telefonkontakt med 24-åringen noen timer etter at boligblokka var leieret i går.

 MOR TIL AVHØR:  Mor til Mohamed Merah skjuler seg for fotografene da hun ankommer politistasjonen i Toulouse i morges for å bli avhørt. FOTO:Pascal Parrot , REUTERS/SCANPIX.
MOR TIL AVHØR: Mor til Mohamed Merah skjuler seg for fotografene da hun ankommer politistasjonen i Toulouse i morges for å bli avhørt. FOTO:Pascal Parrot , REUTERS/SCANPIX. Vis mer

På direkte spørsmål om hvordan han tror det vil ende, svarte Merah:

— Jeg ser for meg to ting. Det ene er at jeg blir tatt og kommer i fengsel. Da kan jeg forklare mitt prosjekt for folket med hevet hode. Det andre alternativet er at jeg blir drept. Det er greit, jeg er ikke redd for å dø, sa Mohamed Merah i telefonsamtalen.

Flere terroreksperter hevder at det siste politiet ønsker å gjøre er å gå til aksjon mot Merah i leiligheten. Han skal hentes ut i live og stilles for retten.

En av teoriene fransk etterretning jobber ut fra, er at han er en sentral brikke i det som kan være et større terrornettverk
i Frankrike.

Den terrormistenkte 24-åringen hevder selv å ha operert på ordre fra terrornettverket al-Qaida, som skal ha gitt ham opplæring i grenseområdet mellom Afghanistan og Pakistan. Skulle hevne palestinske barn Ifølge Frankrikes innenriksminister Claude Gueant har 23-åringen vært del av en gruppe på rundt 15 tilhengere av en ytterliggående islamistisk salafist-ideologi i Toulouse.

Det skal imidlertid ikke ha vært tegn til at han forberedte terrorhandlinger.
Motivet for ugjerningene var angivelig et ønske om å hevne drepte palestinske barn og å straffe Frankrike for deltakelse i militæroperasjonen i Afghanistan, skriver NTB-Reuters.

Merah har oppholdt seg flere måneder i Afghanistan, seinest midt på året i fjor.

 PÅGÅR:  En skuddsikker bil fra fransk antiterrorpoliti i 07.30-tiden i porten inn til boligblokka der 24-åringen fortsatt barrikaderer seg. Remy de la Mauviniere, AP/SCANPIX.
PÅGÅR: En skuddsikker bil fra fransk antiterrorpoliti i 07.30-tiden i porten inn til boligblokka der 24-åringen fortsatt barrikaderer seg. Remy de la Mauviniere, AP/SCANPIX. Vis mer